Mobistar, het laatste kwartaal zonder tv

Beleggers die hadden gehoopt dat Mobistar vandaag voor de laatste keer cijfers zou rapporteren als puur mobiele speler zijn eraan voor de moeite. Een zoveelste vertraging in de openstelling van de kabel, een dossier dat al sinds eind 2010 aansleept, maakt dat de telecomoperator pas ten vroegste volgend jaar een eigen digitaal televisieaanbod kan lanceren op het netwerk van concurrent Telenet.

Nochtans heeft Mobistar de openstelling van de kabel hard nodig om een vuist te kunnen maken tegen Proximus en Telenet, de twee zogeheten ‘convergente’ spelers die bundels met zowel vaste (telefonie, tv, breedbandinternet) als mobiele diensten aanbieden. De prijzenoorlog in de mobiele markt en de daaruitvolgende klantenexodus mag dan wel geluwd zijn, als laatste ‘mobile only’ operator dreigt Mobistar fijngemalen te worden tussen het de facto monopolie van Telenet en Proximus. Die laatste kunnen de prijzen voor mobiele diensten verlagen met de ‘vaste’ inkomsten als vangnet. Mobistar wil net het omgekeerde bereiken: met een goedkoop televisieaanbod marktaandeel terugwinnen in de mobiele markt.

Over de slaagkansen van Mobistar wordt steevast meewarig gedaan. Maar niet iedereen dicht de operator weinig slaagkansen toe. Analisten van de Zwitserse zakenbank Berenberg ramen op basis van een marktonderzoek dat Mobistar met een 25 procent goedkopere bundel al snel 13 procent van de markt kan innemen.

Op die manier kan Mobistar jaarlijks 60 miljoen euro extra ebitda genereren met digitale televisie en internet, stellen de analisten.

Maar de consument moet dus nog tot eind januari, begin februari wachten op digitale televisie van Mobistar.

Voor het derde kwartaal - zonder tv en breedband - gaan de analisten gemiddeld uit van een stabiele omzet van 304,1 miljoen euro. De bedrijfskasstroom (ebitda) zien ze dalen van 77,3 tot 75,3 miljoen euro. De nettowinst zou stijgen van 25,4 tot 29,6 miljoen euro, door het wegvallen van reorganisatiekosten.

In de VS is het uitkijken naar de kwartaalcijfers van Bank of New York Mellon, Verizon en Yahoo.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud