Nerveuze beurzen kiezen toch weg omhoog

De Europese beurzen zijn donderdag na een nerveuze handelssessie hoger gesloten. Beleggers wisten lange tijd geen conclusies te trekken uit de toelichting van Trichet, voorzitter van de ECB, bij het besluit om de basisrente voor de eurozone onveranderd te houden. Trichet nam de woorden 'strong vigilance' niet in de mond, wat een snelle renteverhoging onwaarschijnlijk maakt. Anderzijds toonde hij zich blijvend bezorgd over de inflatie en de crisis op de markten, die hij een 'correctie' noemde. De olie- en de mijnbouwsector trok de Europese beurzen finaal toch over de streep. De Bel20 sloot de dag af met minieme winst.

In New York sloten de belangrijkste aandelenindexen donderdag licht hoger. Optimisme over meevallende economische cijfers en zorgen over de krediet- en huizenmarkt wisselden elkaar af, waarbij de eerste uiteindelijk de overhand kregen.

Zowel in de EU als in de VS valt er vandaag heel wat macronieuws te rapen. In Duitsland worden de handelscijfers (8.00 uur) en de industriele productie voor juli (12.00 uur) gepubliceerd. Om 12.00 uur komt ook de OESO-leading indicator voor de maand juli. Het is uitkijken naar gemiddelde uurlonen en de werkloosheidscijfers voor augustus in de VS (14.30 uur). Om 16.00 uur worden tenslotte de Amerikaanse groothandelsvoorraden voor de maand juli bekendgemaakt.

Belgisch bedrijfsnieuws komt vandaag van Zenitel, dat voorbeurs (8.00 uur) halfjaarresultaten publiceert. Nabeurs is het de beurt aan Duvel Moortgat (17.45 uur). In Italie is het wachten op de halfjaarresultaten van Telecom Italia.

STEMMING

Op WALL STREET eindigde de Dow Jones-index 0,4 procent hoger op 13.363,35 punten. De S&P 500 klom eveneens met 0,4 procent naar 1.478,55 punten en de Nasdaq steeg 0,3 procent tot 2.614,32 punten.

De EUROPESE BEURZEN sloten met winst. De DJStoxx50 sloot een half procent hoger op 3.761,14 punten. EuroStoxx50 won evenveel tot 4.256,12 punten, ook Euronext 100 won een half procent tot 994,75 punten. Ook de belangrijkste nationale beurzen sloten positief; de DAX won 0,4 procent, de CAC40 een half procent, Londen 0,7 en Amsterdam zelfs 0,8 procent.

Op EURONEXT BRUSSEL sloot de Bel20 0,2 procent hoger. Uitschieters waren Dexia (+1,1 procent tot 21,15 euro) en Belgacom (+1,2 procent tot 32,42 euro). Op de brede markt waren IPTE (+9,9 procent tot 8,70 euro) en CMB (+3 procent tot 52,66 euro) de hoogvliegers.

Volgende BEDRIJVEN kwamen donderdag nabeurs met nieuws of staan vrijdag in de belangstelling:

AEDIFICA

- De residentiele vastgoedbevak Aedifica heeft in zijn eerste volledige boekjaar een nettowinst van 6,21 miljoen euro geboekt. Bij de beursgang eind oktober mikte de bevak nog op een nettowinst van 8,1 miljoen euro. Het bedrijf blijft wel bij zijn voornemen om dit boekjaar een dividend van 1,48 euro per aandeel uit te keren. Voor de komende jaren heeft Aedifica zijn dividend naar beneden bijgesteld.

DUVEL MOORTGAT

- Halfjaarresultaten, 17.45 uur. Analist Wim Hoste van KBC Securities verwacht dat het minder goede weer op de organische omzetgroei heeft gewogen. Hij verwacht voorts een lichte impact van de hogere grondstoffenprijzen op de winstmarge.

OMEGA PHARMA

- Arseus, de business-to-businessafdeling van Omega Pharma die binnenkort zelfstandig naar de beurs trekt, heeft voor dat doel een wentelkrediet afgesloten van 200 miljoen euro bij 5 kredietinstellingen.

SYSTEMAT

- De computerdienstengroep Systemat heeft over het eerste halfjaar fors hoger dan verwachte cijfers neergezet. Zowel omzet, bedrijfswinst als nettowinst kwam heel wat hoger uit dan wat analist Nico Melsens van KBC Securities had verwacht.

ZENITEL

- Halfjaarresultaten, 8.00 uur. Analist Dirk Saelens van KBC Securities verwacht dat de telecomgroep in de eerste zes maanden van 2007 een lagere omzet heeft geboekt dan in dezelfde periode vorig jaar.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud