Advertentie
Advertentie

Nooit geziene renteverlagingen

(tijd) - Nooit geziene renteverlagingen door de Europese Centrale Bank, de Bank of England en de Zweedse Riksbank hielpen de Europese beurzen donderdag niet hoger. De openingswinsten werden na het rentebesluit van de ECB omgezet in verliezen. Op Euronext Brussel sloot de Bel20 donderdag vlak. De handelsdag was erg volatiel. Wall Street noteerde de hele dag licht lager, om in de slotminuten nog weg te zakken.

Gedurende de ganse handelsdag waren beleggers in de ban van de rentebeslissingen van centrale banken wereldwijd. De Nieuw-Zeelandse, de Indonesische, de Zweedse, de Britse en de Europese centrale bank snoeiden fors in de rente. Vooral die laatste twee banken hebben veel invloed. 'Met de forse renteknippen tonen de centrale banken dat het menens is', zei een handelaar. 'Al toont de omvang van de renteverlagingen ook hoe ernstig de situatie is.'

In de Bel20 eindigde brouwer AB InBev helemaal bovenaan (+9,7% tot 12,96 euro). Woensdag zei het Japanse beurshuis Nomura nog dat de koers van het aandeel kan verdubbelen, nu de kapitaalverhoging van de groep gelanceerd is. Delhaize stond aan de andere kant van het spectrum. Donderdag gingen beleggers massaal over tot winstnemingen, nadat Delhaize sinds begin oktober 40 procent was gestegen.

Vrijdag is het uitkijken naar het banenrapport in de Verenigde Staten, dat om 14.30 uur wordt vrijgegeven.