(tijd) De Europese beurzen zijn maandag met aanzienlijke winsten geëindigd. De indexen werden hoger gestuwd door overnamenieuws en -speculatie, en ook door enkele goede kwartaalresultaten. Ook Wall Street kende een positieve sessie, mutatis mutandis om dezelfde redenen. De Dow Jones mocht zelfs een winst van meer dan 100 punten naar huis nemen.

De beleggers zullen vandaag vermoedelijk hun kruit droog houden tot de Duitse ZEW-index van het economisch sentiment is gepubliceerd. Dat gebeurt om 11 uur. Maar wellicht zal de speculatie op verdere consolidatie, inzonderheid in de financiele sector, blijven spelen.

Voor andere belangrijke macrocijfers moeten wij in de VS zijn. Om 14.30 uur wordt het inflatiecijfer voor maart bekendgemaakt, dat een indicatie kan geven over de verdere rente-evolutie. Vorige week bleek uit de notulen van de vorige vergadering van het beleidsbepalend comite van het Amerikaanse stelsel van centrale banken (FOMC) dat de leden bezorgd blijven over de inflatierisico's.

Om 14.30 uur staan ook de woningen in aanbouw en de bouwvergunningen op het programma. Om 15.15 uur volgt de industriele productie.

Qua bedrijfsresultaten wordt het behoorlijk druk. In Brussel komt de tankerrederij Euronav nabeurs met haar eerstekwartaalresultaten. In Frankrijk maken L'Oreal en Remi Cointreau omzetcijfers voor de eerste driemaandsperiode bekend en in het VK publiceert retailer Tesco zijn jaarresultaten. In de VS mogen we ons aan een stortvloed van kwartaalcijfers verwachten van grote kleppers als Coca Cola, CSX Corp, IBM, INtel, Johnson & Johnson en Yahoo!

STEMMING

Op WALL STREET heerste maandag een optimistische stemming. De Dow Jones-index wist meer dan 100 punten bij te schrijven en bereikte het hoogste niveau sinds 21 februari. Beter dan verwachte cijfers van onder meer Citigroup en een miljardenovername van Sallie Mae door J.C. Flowers, zetten de toon. Het sentiment werd ook geholpen door de detailhandelsverkopen die in maart boven de marktconsensus uitkwamen. De Dow Jones-index sloot 0,9 procent hoger op 12.720,46 punten, terwijl de Nasdaq 1,1 procent wist bij te schrijven tot 2.518,33 punten. De S&P 500-index noteerde bij de slotbel eveneens 1,1 procent in de plus op 1.468,47 punten.

EUROPA: De Europese beurzen eindigden maandag met aanzienlijke winsten. Overnameberichten en -geruchten blijven binnenstromen. In de voorbije tien sessies zakte de DJ Stoxx50 slechts één keer. Maandag steeg die index 1,3 procent tot 3.861,26 punten, het hoogste peil sinds de zomer van 2001. De DJ EuroStoxx50 steeg 1,4 procent tot 4.379,25 punten. De financiële sector stond volop in de belangstelling, doordat de interesse voor ABN AMRO steeds groter wordt.

Op EURONEXT BRUSSEL eindigde de Bel20 voor het eerst boven de 4.600 punten. Brussel volgde de opwaartse trend elders in Europa, waar fusiespeculatie en goede kwartaalcijfers de stuwende krachten waren. Het nieuwe record van de Bel20 was in de eerste plaats te danken aan de financials, al werkte Fortis, dat vrijdag zijn interesse in ABN AMRO bekendmaakte, tegen. Ook de telecomgroepen Belgacom en Mobistar waren in trek, na een positief analistenrapport. De Bel20 sloot 0,7 procent hoger op 4.614,86 punten. In de korf der steraandelen stonden 16 stijgers tegenover 3 dalers.

Volgende BEDRIJVEN kwamen maandag nabeurs met nieuws of staan dinsdag in de belangstelling:

BELGACOM

- notering ex dividend

OMEGA PHARMA

- Omega Pharma, de verdeler van voorschriftvrije geneesmiddelen, breidt zijn directiecomité uit. Financieel directeur Sam Sabbe klimt op tot executive vice president. Barbara De Saedeleer volgt hem op. Daarmee telt het bedrijf nu 5 directieleden.

EURONAV

- De tankerrederij maakt nabeurs haar kwartaalresultaten bekend.

GIMV

- De verkoop van het belang in Hypnion verhoogt de waarde van het eigen vermogen van de investeringsmaatschappij GIMV met 12,4 miljoen euro of 0,53 euro per aandeel.

- In maart meldde GIMV al dat het zijn participatie in het Amerikaanse biotechbedrijf verkocht aan Eli Lilly, maar financiele details werden toen niet bekendgemaakt.

KINEPOLIS

- De Raad voor de Mededinging heeft de voorwaarden opgeheven die aan Kinepolis waren opgelegd in 1997, bij de fusie tussen de groep Bert en de groep Claeys. Bedoeling was toen te vermijden dat Kinepolis de concurrentiepositie van andere bioscoopuitbaters ernstig zou bemoeilijken. Intussen is de marktsituatie echter gewijzigd: het marktaandeel van Kinepolis is gedaald en er zijn nieuwe spelers op de markt gekomen.

Koen Lambrecht

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud