Nyrstar en de erfenis van Roland Junck

Na de sterke aftrap van het Brussels resultatenseizoen door Deceuninck en Barco woensdag, is donderdag Nyrstar aan zet. Analisten verwachten een sterk halfjaar met een bedrijfswinst voor afschrijvingen (ebitda) van 155 miljoen euro. Netto zou er onder meer door de forse rentelasten en de hoge investeringen wel nog steeds een klein verlies zijn. 

Opmerkelijk: de bedrijfswinst zou zo goed als volledig te danken zijn aan de smelters, die door de combinatie van een sterke dollar, een aantrekkende zinkprijs en hogere verwerkingslonen een erg sterk halfjaar beleefden. De mijnbouwtak zou daarentegen nauwelijks winst boeken, mede door de problemen bij mijnen als Campo Morado en Myra Falls.

Het halfjaarrapport zal dus waarschijnlijk nog eens illustreren dat de erfenis van ex-CEO Roland Junck weinig florissant is. De Luxemburger geloofde weinig in de smelters en investeerde fors in de aankoop van mijnen, om Nyrstar uit te bouwen tot een geïntegreerde zinkspecialist. Die mijnen leverden echter nooit de verhoopte cashflow op.

Analisten kijken uit of Nyrstar een update geeft over de doorlichting van de mijnactiva die de groep doorvoert. En of er een forse afboeking komt die 'lucht' uit de balans haalt. Het zou alleszins de nieuwe CEO Bill Scotting, die op 17 augustus start, de kans geven met een opgekuiste balans van start te gaan.

Bij de andere Belgische bedrijfsresultaten zijn er nog Wereldhave Belgium voorbeurs en Quest for Growth en CMB nabeurs. Bij CMB verwacht KBC Securities voor het tweede kwartaal een gelijkaardig operationeel verlies als tijdens het eerste. Netto zou het verlies wel kleiner uitvallen door de meerwaarde op de verkoop van het belang in Anglo Eastern.

Ook buiten België rolt de cijfertrein ook in putje zomer tegen TGV-tempo voort. Onder meer Daimler, Unilever, Roche, Caterpillar, 3M, Amazon.com en McDonald's geven beleggers inzage in de boeken. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud