Olieprijs duikt weer onder 60 dollar

(tijd) De Brusselse beurs lijkt maandagmorgen op een rustige start af te stevenen. Veel bedrijfsnieuws staat er niet op het programma en vrijdag kende Wall Street een erg rustige dag. Wel is het uitkijken of de olieprijs en de dollar hun forse daling van vrijdag voortzetten.

De euro klom naar het hoogste peil sinds begin september en de olieprijs zakte vrijdagavond weer onder 60 dollar na een daling met 2,5 procent. Handelaars verwezen als verklaring voor de goedkopere olie naar het feit dat het Internationaal Energieagentschap de raming voor de vraag naar olie voor de derde maand op rij heeft verlaagd. Dat wijst mogelijk op een trendbreuk, nadat de petroleumvraag de voorbije jaren alleen maar is toegenomen.

In Brussel staan maandag de resultaten van Ubizen en de uitleg rond de beursgang van Punch Telematix op het menu.

STEMMING

WALL STREET kende een erg rustige dag, al zetten technologieaandelen hun klim voort met een winst van 0,6 procent voor de Nasdaq. In de sector verhoogde Solectron, na Flextronics de grootste onderaannemer van de elektronicasector, de omzetprognose. Voorts hielden de goede resultaten bij AIG, de grootste verzekeraar ter wereld, en de teleurstellende cijfers bij entertainmentreus Disney elkaar in evenwicht. De Dow Jones sloot nagenoeg onveranderd.

De EUROPESE BEURZEN zijn vrijdag met lichte verliezen gesloten. Ze reageerden daarmee op een lager slot van Wall Street op donderdag, een gevolg van de Democratische verkiezingsoverwinning in het Congres. Ook in Europa verkochten beleggers vooral de farmasector, uit vrees dat de Democraten lagere verkoopprijzen voor geneesmiddelen zullen afdwingen.

Op EURONEXT BRUSSEL kon het kleine verlies van tijdens de ochtendhandel vrijdag nog ombuigen in bescheiden winst, dankzij een nieuw record voor Suez en een forse klim van Agfa-Gevaert. De koersdaling van Belgacom en Fortis temperde de Bel20-winst.

Volgende BEDRIJVEN kwamen vrijdag nabeurs met nieuws of staan vrijdag in de belangstelling:

BELGACOM

- 'Er is potentieel om het personeelsbestand te verminderen', antwoordde de Belgacom-topman Didier Bellens op de investors day desgevraagd naar de mogelijke synergieën met Proximus, dat sinds kort een 100%-dochter is van de telecomgroep.

- 'Er zijn fiscale synergieën ten belope van 100 miljoen euro, waarvan in 2007 een positieve impact op de belastingen van 22 miljoen euro', zei Bellens. De belastingvoet zou volgend boekjaar met 1,1 procentpunt zakken.

ZNJ

- De raad van bestuur van Gruno & Chardin, de groep achter het modehuis ZNJ, heeft gedelegeerd bestuurder Louis-Marie Ameloot tot woensdag de tijd gegeven om een oplossing te vinden voor de penibele financiele situatie van het bedrijf.

- Blijft die oplossing uit, dan vraagt de op de Vrije Markt genoteerde onderneming woensdag het faillissement aan. De beslissing over het faillissement werd al meerdere malen uitgesteld.

- De handel in ZNJ op de Vrije Markt is sinds 9 oktober opgeschort. Het aandeel noteerde toen aan 1,25 euro, drie kwart onder de 5 euro waartegen ZNJ in december 2005 naar de beurs trok.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud