Op de beleggersagenda deze week

Op de beleggersdag van Ageas (dinsdag) en de jaarcijfers van RealDolmen (vrijdag) na belooft de komende beursweek bedrijfseconomisch veeleer rustig te worden. Maar op macro-economisch en politiek vlak mogen beleggers vooral donderdag rood in hun agenda omcirkelen:

Hoe reageren markten op Britse verkiezingen?

Het Verenigd Koninkrijk houdt donderdag vervroegde parlementsverkiezingen. De zenuwachtigheid van beleggers is de jongste dagen toegenomen, omdat opiniepeilingen aangeven dat de voorsprong van de Conservatieven van premier Theresa May daalt. Sommige peilingen suggereren dat de Conservatieven hun krappe volstrekte meerderheid zullen verliezen. Die onzekerheid zet het pond onder druk.

Een maand geleden, toen May de vervroegde verkiezingen aankondigde, zag het ernaar uit dat de Conservatieven hun meerderheid zouden vergroten. Maar de regeringspartij kreeg klappen toen May opperde dat rijkere gepensioneerden meer zullen moeten betalen voor ouderenzorg. Die uitspraak leidde tot onrust, waarop May een bocht van 180 graden maakte. Die episode heeft het vertrouwen in het leiderschap van May aangetast.

Wijzigt ECB boodschap over economie?

De Europese Centrale Bank (ECB) vergadert donderdag over het monetair beleid. Zij zal naar alle waarschijnlijkheid nog geen afbouw van de stimulus aankondigen, omdat de inflatie te laag blijft. ECB-voorzitter Mario Draghi zei maandag in het Europees Parlement dat een forse stimulus nodig blijft.

Maar de ECB zal wellicht een iets optimistischer boodschap over de economie verkondigen. Ze zal wellict aangeven dat de neerwaartse en opwaartse risico’s voor de economische groei in evenwicht zijn. Tot dusver zei de ECB dat de neerwaartse risico’s domineerden.

Het grotere optimisme over de groeivooruitzichten zal normaal tot gevolg hebben dat Frankfurt de optie van een mogelijke renteverlaging schrapt. Tot nu zei de ECB dat ze de rente nog geruime tijd op het huidige of lagere niveaus zal handhaven. De verwijzing naar lagere rentes zal in de communicatie wellicht verdwijnen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud