Op naar de ADP-cijfers

Na de sterke handelssessies van dinsdag, zowel in Europa als in de Verenigde Staten, staan beleggers vandaag tegenover een vrijwel lege agenda. Alleen enkele macro-economische cijfers uit de Verenigde Staten brengen wat leven in de brouwerij. Vanaf donderdag zal de animo op de beurzen sowieso afnemen, omdat de Amerikanen vrijdag de '4th of July' vieren en Wall Street al donderdagmiddag (lokale tijd) de deuren sluit.

Maar voor het zo ver is krijgen we, zoals bij elk maandbegin, nog de Amerikaanse banencijfers. Een voorproefje komt vandaag met de cijfers van het sociaal secretariaat ADP, die enkel betrekking hebben op de nieuwe banen die in de privésector werden gecreëerd. De ADP-cijfers vallen om 14.15 uur binnen. Om 16 uur volgen dan de fabrieksbestellingen in de VS, die een beeld geven van de toekomstplannen (en dus ook het vertrouwen) van Amerikaanse bedrijven.

Dinsdag was een fijne dag voor de beurzen, dankzij sterke cijfers over de Chinese en Amerikaanse industrie. In Europa wonnen de indexen 0,6 tot 1 procent. In New York steeg de Dow Jones even tot op 2 punten van de magische 17.000-puntengrens om uiteindelijk 0,8 procent hoger af te klokken op 16.956 punten.

Volgens bedrijfsnieuws viel dinsdagavond te rapen:

- Thrombogenics wordt geconfronteerd met een lastige aandeelhouder. Guy Wyser-Pratte (74), in de Amerikaanse pers de peetvader van aandeelhoudersactivisme genoemd, vraagt het biotechbedrijf om meer transparantie over de strategische denkoefening. 'Er zijn berichten in de media geweest van overnamebiedingen van 1,3 miljard euro. Waarom zijn ze daar in godsnaam niet op ingegaan? We eisen uitleg.'

- Volkswagen heeft in ons land een moeilijk eerste halfjaar achter de rug, met een verkoopsdaling van 5,9 procent. Denis Gorteman, de topman van invoerder D'Ieteren Auto, relativeert de terugval. Hij herinnert eraan dat in 2013 de nieuwe Golf werd gelanceerd, een model dat steeds een belangrijke impact heeft op de verkoop. Er kwamen dit jaar ook geen belangrijke nieuwe VW-modellen op de markt. Komt daarbij dat de fleetmarkt - de markt van bedrijfswagens - aan het dalen is tegenover vorig jaar, en die markt maakt 45 procent van de verkoop van Volkswagen uit.

Gorteman verwacht overigens dat de fleetmarkt ook de rest van het jaar moeilijk zal blijven. Hij verwijst enerzijds naar de nog steeds onzekere economische toestand, anderzijds naar het feit dat de regeringsvorming erg lang dreigt aan te slepen. 'Alle fleetklanten bestellen gewoon niet. Dit zou een invloed kunnen hebben op het totale volume van de markt.' Bedrijfswagens zijn goed voor ongeveer de helft van de autoverkoop in ons land.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud