Optimisme domineert Europese beurzen

De Europese beurzen zijn donderdag licht hoger gesloten. De markten hebben duidelijk vertrouwen in de Europese economie. Dit vertrouwen wordt ondersteund door goede kwartaal- en macro-economische cijfers. De mijnwaarden hadden te lijden onder de dalende metaalprijzen en zetten op die manier een rem op de winsten. Euronext Brussel sloot donderdag af met winst, en sloot hiermee opnieuw op een recordhoogte. Umicore en Cumerio noteerden merkelijk hoger, terwijl Option en Icos werden afgestraft.

Op Wall Street hadden de toonaangevende indices wat last van winstnemingen na de recordsessie van woensdag. Apple en Ford Motor stonden in het zonnetje na sterke resultaten

Volgens een nieuw rapport steeg het Duitse consumentenvertrouwen onverwacht. Ook het ondernemersvertrouwen in Frankrijk steeg onverwacht, naar het hoogste punt in 6 jaar.

Vandaag krijgen de beleggers weinig richtinggevend nieuws voorgeschoteld. De Bank of Japan maakt wel zijn rentebesluit bekend. Voorts is er enkel het voorlopige bbp over het eerste kwartaal in de VS.

STEMMING

Op WALL STREET schreef de Dow Jones een winst van 0,12% tot 13.105,50 punten op de borden. Woensdag doorbrak de belangrijkste index in New York voor het eerst in de geschiedenis de 13.000-puntengrens. De breder samengestelde S&P 500-index zakte 0,08% tot 1.494,25 punten en schermenbeurs Nasdaq sloot een plus van 0,26% op 2.554,46 punten.

De EUROPESE BEURZEN sloten met lichte winst. De DJ Stoxx50 klokte af op 3.878,72 punten, een stijging met 0,1 procent. De Eurostoxx 50 steeg 0,2 procent tot 4.414,21 punten. De Euronext100 sloot nagenoeg vlak op 1.038,43 punten (-0,02%). Frankfurt steeg 0,6 procent en Londen deed er 0,1 procent bij. Parijs en Amsterdam konden het hoofd niet boven water houden en sloten respectievelijk 0,1 en 0,2 procent lager.

Op EURONEXT BRUSSEL behaalde de Bel20 een nieuw slotrecord op 4.657,98 punten, een stijging met 0,4 procent. In de korf der steraandelen zaten 12 stijgers en 6 dalers. GBL bleef onveranderd.

Volgende BEDRIJVEN kwamen donderdag nabeurs met nieuws of staan vrijdag in de belangstelling:

KEYWARE

- De producent van elektronische betaalsystemen Keyware heeft zijn Belgische sectorgenoot BRV overgenomen. BRV heeft licentie met Royal Bank of Scotland (RBS) voor het rechtstreeks aanbieden op van de Belgische markt van kredietkaartautorisaties voor Visa en MasterCard, die nu dus in handen komt van Keyware.

KBC

- KBC Seccurities, het beurshuis van bank-verzekeraar KBC, heeft de overname van de Roemeense beursvennootschap Swiss Capital afgerond. KBC Securities heeft donderdag de toestemming gekregen om de volledige controle over de groep te verwerven.

- Een overnamebedrag wil KBC 'om concurrentiële redenen' niet noemen.

GIMV

- De participatiemaatschappij GIMV verkoopt zijn belang in het Nederlandse Holonite. De verkoop heeft volgens een persbericht van de GIMV een positief effect van 5,3 miljoen euro (of 0,23 euro per aandeel) op het eigen vermogen van de groep.

IBT

- InterStrand-125, een van de producten van IBt, biedt mogelijk een alternatief voor de klassieke behandeling van borstkanker. Het product van de fabrikant van implantaten voor de behandeling van kanker zou borstkankerpatiënten minder belasten en zou de weefsels rond de tumor minder beschadigen dan klassieke radiotherapie.

COFINIMMO

- Cofinimmo, 's lands grootste vastgoedbevak, zag zijn netto courante winst dalen over het eerste kwartaal van 2007. Het mindere resultaat is het gevolg van lagere huurinkomsten door de verkoop van gebouwen. Dankzij de meerwaarden die geboekt werden bij die verkoop, komt de totale winst boven het niveau van vorig jaar uit.

- De bevak hoopt nog voor de zomer voor 180 miljoen euro gebouwen te verwerven.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud