Overnamenieuws prikkelt stemming op Wall Street

(tijd) Op Wall Street zijn de beurzen hoger gesloten. Enkele macrocijfers zorgden voor vertwijfeling op de markten in de ochtendhandel. Toen het bericht bekend werd gemaakt dat News Corp van Rupert Murdoch Dow Jones, de eigenaar van de krant The Wall Street Journal, wil overnemen, keerde het sentiment. De dalende olieprijs nam de zorgen voor inflatie verder weg. In Europa was er slechts handel in een handvol beurzen, waaronder Londen.

De Europese beurzen konden zich maandag opwarmen aan fusie- en overnamenieuws uit de telecomsector. Het Spaanse Telefonica nam samen met een aantal Italiaanse partners een belang van 18 procent in Telecom Italia. Brussel kon niet mee profiteren van dat optimisme omdat zwaargewicht KBC ex-dividend noteerde. Samen met het andere Bel20-lid UCB kostte dat de index ongeveer een half procent.

Dinsdag waren nagenoeg alle beurzen in Europa gesloten voor het Feest van de Arbeid, met uitzondering van Londen. De FTSE klokte 0,5 procent lager af op 6.419,60 punten. In Tokio en New York was er wel handel.

STEMMING

Op WALL STREET zijn de beurzen hoger gesloten. Het bericht dat Rupert Murdoch Dow Jones wil opkopen en de dalende olieprijs zwengelden het sentiment op de beursvloer aan. Dat sentiment kreeg in de ochtendhandel een deuk na enkele macrocijfers.

De EUROPESE BEURZEN zijn de week goed begonnen. De DJ Stoxx50 ging maandag 0,2 procent hoger tot 3.858,21 punten. De EuroStoxx50 won evenveel tot 4.392,34 punten, terwijl Euronext100 0,3 procent in de plus ging tot 1.037,79 punten. De toonaangevende nationale indexen eindigden allemaal positief: Parijs en Londen wonnen beide een half procent, Frankfurt steeg 0,4 procent, terwijl de Amsterdamse AEX er 0,1 procent bij deed. Die laatste werd getemperd door ABN AMRO dat ex-dividend noteerde en 2,2 procent verloor tot 35,93 euro.

Op EURONEXT BRUSSEL sloot de Bel20 maandag lager. De Brusselse sterindex sloot 0,6 procent lager op 4.614,76 punten. De index telde 6 stijgers en 12 dalers. Mobistar eindigde onveranderd.

Volgende BEDRIJVEN kwamen maandag nabeurs of dinsdag met nieuws of staan woensdag in de belangstelling:

MOBISTAR

- Gewone en buitengewone aandeelhoudersvergadering, 11 uur

HOME INVEST BELGIUM

- Eerstekwartaalresultaten om 17.45 uur.

DUVEL MOORTGAT

- Duvel Moortgat heeft in 2007, mede dankzij het mooie weer, een goede start genomen. 'Wij zitten op niveau om onze vooruitzichten te behalen', zei gedelegeerd bestuurder Michel Moortgat in de marge van de algemene vergadering maandag. De brouwer van het gelijknamige blonde bier van hoge gisting schoof midden maart, bij de publicatie van zijn jaarresultaten, een omzet- en een ebitda-groei van 10 procent naar voor.

- Omdat de grondstoffen- en energieprijzen blijven stijgen zal Duvel Moortgat in de tweede jaarhelft zijn prijzen moeten verhogen. Het bedrijf volgt hiermee het voorbeel van marktleider InBev. Aangezien de verhoging pas in de tweede jaarhelft is gepland en de hogere kosten al enige tijd spelen, kan dit een 'licht negatieve weerslag' hebben op het resultaat, merkte Michel Moortgat op.

Kim Evenepoel

(c) tijd-nieuwslijn(tel: +32 2 4231769; fax: 32 2 4231610)

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud