Advertentie
Advertentie

Raakt de Europese motor op toerental?

De financiële markten krijgen vandaag hun klassieke driemaandelijkse 'Europese cijfermarathon' voorgeschoteld. Even traditiegetrouw trapt Frankrijk die af, met de eerste raming van de groei over het eerste kwartaal. Duitsland volgt een half uur later, Nederland en Italië zijn respectievelijk om half tien en tien uur aan de beurt. Daarna halen de Europese cijferaars de rekenmachine boven, om tegen 11 uur op basis van het voorgaande de groei van de eurozone te berekenen.

Economen verwachten de cijferlawine zal onderstrepen dat het economisch herstel vaart wint: de groei zou over het eerste kwartaal versnellen tot 0,4 procent, van 0,3 procent. En voor één keer zou dat niet in de eerste plaats te danken zijn aan de klassieke 'turbo' van de Europese motor: de groei in Duitsland zou immers licht afzwakken, van 0,7 naar een nog steeds stevige 0,5 procent.

Het zouden dit keer twee achterblijvers zijn die positief verrassen: Frankrijk, de jongste jaren kampioen in het surplacen, zou 0,4 procent groeien. En Italië zou warempel een groeispurtje van 0,2 procent lukken. Dat oogt niet indrukwekkend, maar zou wel de eerste groei in anderhalf jaar zijn voor die 'zieke man van Europa'.

Italiaanse groei zou ook een opsteker zijn voor premier Matteo Renzi, die al meer dan een jaar belooft Italië via hervormingen weg te krijgen van de pechstrook van de Europese economie. Ook voor Renzi's landgenoot Mario Draghi zou sterkere Europese groei zeer welkom zijn: de voorzitter van de Europese Centrale Bank maakt zich immers sterk dat de monetaire schoktherapie - Frankfurt pompt via de aankoop van staatspapier maandelijks 60 miljard in de financiële markten - die hij sinds maart toepast ook de reële economie een stroomstoot kan geven. 

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud