Raakt de rally verstrikt in Griekse knoop?

(tijd) - Op Wall Street heroverde de Dow Jones vrijdag tijdens een ingekorte beursdag de grens van 13.000 punten, terwijl eerder op de dag ook de Europese beurzen gezwind hoger koersten.

Beleggers gokken er op dat Europese politici knopen doorhakken en dat is altijd een riskante gok. Maandag vergadert de eurogroep, de Europese ministers van Financiën, nog maar eens over Griekenland. Concreet moet er samen met de andere kredietverschaffer van Athene, het Internationaal Monetair Fonds, een akkoord uit de bus komen over de twee pijnpunten.

De eerste is Griekenland twee jaar langer de tijd geven om zijn begroting in evenwicht te brengen. En aangezien tijd effectief geld is, betekent dit dat de schuldeisers om die extra paar jaar te overbruggen met 32 miljard extra over de brug moeten komen. 

Ten tweede moeten Europa en IMF het eens worden hoe en wanneer ze de Griekse schuldenberg weer op een duurzaam pad brengen. Het IMF is er net als de meeste economen van overtuigd dat ook de Europese overheden daarvoor Athene een deel van de schulden zullen moeten kwijtschelden, maar de Europese politici zijn daar onder aanvoering van Berlijn mordicus tegen.

En dan is nog er de 'cliffhanger' in de VS: na de Thanksgiving-pauze moeten Witte Huis en Congres in Washington komende week de koppen bijeen steken om te proberen Amerika te behoeden voor een 'fiscal cliff', de mix van forse automatische besparingen en hogere belastingen die de overeind krabbelende economie weer in een recessie zou doen belanden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud