Advertentie

Records in Brussel en New York

(tijd) Vrijdag was een dag van records voor de beurzen. Speculatie over verdere consolidatie in de financiele sector leverde mooie winsten op voor de financials, winsten die de indexen in Europa ondersteunden. In concreto gingen beleggers ervan uit dat het Franse Societe Generale en het Italiaanse UniCredit overnamegesprekken aan het voeren zijn, iets wat Societe Generale nabeurs ontkende. In Brussel eindigde de Bel20 op een nieuwe recordhoogte van 4.630,43 punten. De Stoxx50 bereikte zijn hoogste peil sinds augustus 2001.

Ook in New York werd een nieuw record gevestigd. De Dow Jones doorbrak van bij de opening de 12.900-grens en sloot 1,2 procent hoger op 12.961,98 punten.

De olieprijs steeg vrijdag in New York met 2,5 procent tot 63,38 dollar. In Londen bleef de stijging beperkt tot 0,8 procent op 66,49 dollar. Marktpartijen waren bang dat de in het weekend te houden presidentsverkiezingen in Nigeria, de grootste olieproducent van Afrika, zouden leiden tot verstoringen in de export vanuit het land.

Er staat maandag geen belangrijk macro-economisch nieuws op de agenda. Wat het bedrijfsnieuws betreft houdt Tubize, de holding boven UCB, om 11 uur zijn jaarvergadering. Voorts komen bedrijven als Fiat en Novartis met kwartaalcijfers en maakt ook het voedingsconcern Nestle zijn omzetcijfer voor het eerste kwartaal bekend. In de VS komen Amgen, Juniper Networks en vooral Texas Instruments met kwartaalresultaten.

STEMMING

Op WALL STREET zette de Dow Jones-index vrijdag een nieuw slotrecord op de borden. De Dow doorbrak vlak na opening voor het eerst in de geschiedenis de 12.900-puntengrens en gaf deze winst niet meer uit handen. Sterke resultaten van Google steunden het sentiment. Binnen de Dow Jones zorgden onder andere Honeywell en Caterpillar, die beide hun vooruitzichten opschroefden, voor optimisme. Amerikaanse beleggers trokken zich daarnaast op aan de forse plussen op de Aziatische en Europese beurzen. De Dow Jones-index sloot uiteindelijk 1,2% hoger op 12.961,98 punten, terwijl de breed samengestelde S&P 500-index 0,9% bijschreef op 1.484,35 punten. De technologiezware Nasdaq steeg met 0,8% naar 2.526,39 punten.

De EUROPESE BEURZEN beleefden vrijdag een topdag door overnamegeruchten in de bankensector. Beleggers speculeerden de hele dag dat het Franse Societe Generale en het Italiaanse Unicredit overnamegesprekken aan het voeren zijn. De Europese financiële waarden profiteerden van het nieuws en stuwden de indexen omhoog. De DJ Stoxx50 klom 1,5 procent hoger tot 3.895 punten. De EuroStoxx50 deed er 1,8 procent bij tot 4.416,79 punten. Ook de nationale beurzen boekten mooie winsten. Londen ging 0,7 procent hoger, Parijs won 1,9 procent, Frankfurt 1,4 procent en Amsterdam deed er 1,5 procent bij.

Op EURONEXT BRUSSEL ging de Bel20 vrijdag 1,8 procent omhoog tot 4.630,43 punten, een nieuw record. De financiële aandelen schoten de lucht in door nieuwe geruchten over consolidatie in de sector. Dexia steeg 4,8 procent tot 24,02 euro. KBC Groep won 3,8 procent tot 98,13 euro en Fortis 1,9 procent tot 34,46 euro.

Volgende BEDRIJVEN kwamen vrijdag nabeurs met nieuws of staan maandag in de belangstelling:

FORTIS

- Fortis Private Equity (Fortis PE), de durfkapitaalpoot van bankgroep Fortis, investeert in het logistiekbedrijf Veha Groep via een management buy-out.

OMEGA PHARMA

- Goldman Sachs heeft een belang van 5,9 procent opgebouwd in Omega Pharma. Dat blijkt uit een transparantiemelding.

BREDERODE

- De holding Brederode heeft 147.471 eigen aandelen ingekocht. Dat blijkt uit een transparantiemelding van Euronext Brussel.

EVADIX

- Op de algemene vergadering van de Doornikse drukker Evadix moeten de aandeelhouders zich buigen over de toekomst van bestuurder Thierry Lahaye.

- Lahaye is de voormalige directeur van Etibel, de fabrikant van etiketten die Evadix begin 2006 overnam voor 1,6 miljoen euro. Na de overname bleek dat Evadix niet van alle passiefcijfers van de balans op de hoogte was gebracht. Lahaye had Leurquin die garantie wel gegeven.

- Volgens Leurquin gaat het nu om een preventieve maatregel om verdere belangenconflicten te vermijden.

IBA

- IBA, de Waalse producent van medische apparatuur, investeert 6 miljoen euro in een nieuwe site in Fleurus. De site werd vrijdag officieel ingehuldigd in het bijzijn van de Waalse minister-president Elio Di Rupo.

MELEXIS

- Melexis, de producent van halfgeleiders voor de automobielsector, plant dit jaar opnieuw een interimdividend uit te keren. Dat zei Roland Duchatelet, voorzitter van de raad van bestuur van Melexis, op de algemene aandeelhoudersvergadering. De definitieve beslissing wordt pas halverwege het jaar genomen.

Koen Lambrecht

Lees verder
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud