Rentevrees China ebt weg in loop van de dag, Dow nipt op nieuw slotrecord

(tijd) De handelsdag werd donderdag getekend door de vrees dat China de rente zal verhogen, als reactie op de economische groei van 11,1 procent in het eerste kwartaal en de toename van de inflatie tot 3,3 procent in maart. Maar het effect van de rentevrees ebde wel weg naarmate de dag vorderde. De Aziatische beurzen kregen stevige klappen te verwerken, van 1,7 procent voor de Japanse Nikkei tot 4,9 procent voor de Chinese Shenzhen-index, maar in Europa waren de verliezen al heel wat kleiner. Wall Street opende nog negatief, maar kwam na enkele uren in positief territorium terecht. De Dow Jones eindigde uiteindelijk met een heel nipt nieuw slotrecord.

Belangrijke macrocijfers staan vrijdag niet op het programma. Wel is er een portie bedrijfsnieuws. Bij de Belgische ontwikkelaar en verkoper van halfgeleiders Melexis vindt om 11 uur de algemene vergadering plaats. In Duitsland komt SAP met voorlopige kwartaalcijfers en in de VS zijn Caterpillar, Honeywell, Manpower, McDonald's en Pfizer aan de beurt. Pfizer verdeelt het anti-allergiemiddel Zyrtec in de VS en is als dusdanig belangrijk voor UCB.

STEMMING

Op WALL STREET zijn de belangrijkste indices donderdag verdeeld gesloten. De markt zweefde tussen hoop en vrees. Aan de ene kant was er angst voor een oververhitting van de Chinese economie. Daar tegenover stond echter een reeks goed ontvangen kwartaalcijfers. De Dow Jones-index sloot uiteindelijk 0,04 procent hoger op 12.808,63 punten, een nieuw record. De Nasdaq raakte 0,2% kwijt op 2.505,35 punten. De S&P 500-index verloor 0,1% op 1.470,73 punten.

De EUROPESE BEURZEN zijn donderdag voor de tweede dag op rij lager gesloten. Een hoger dan verwacht uitvallende Chinese economische groei doet beleggers vrezen voor een verhoging van de rentevoet in China om de economie af te koelen. De Europese mijnwaarden betaalden het gelag. De DJ Stoxx50 zakte met 0,4 procent tot 3.839,16 punten. De korf telt 33 dalers en 17 stijgers. De EuroStoxx50 speelde 0,4 procent kwijt tot 4.339,93 punten en de Euronext100 werd 0,3 procent teruggezet tot 1.022,25 punten.

Op EURONEXT BRUSSEL sloot de Bel20 met verlies. De aandelenkorf volgde daarmee de Europese negatieve trend, die te wijten was aan de vrees voor een renteverhoging in China. Het herstel van het Belgisch consumentenvertrouwen in april tot +2 van -1 in maart zette weinig zoden aan de dijk. De Bel20 sloot 0,6 procent lager op 4.549,94 punten. De Bel20 telde 14 dalers en 4 stijgers. NPM sloot onveranderd.

Volgende BEDRIJVEN kwamen donderdag nabeurs met nieuws of staan vrijdag in de belangstelling:

FORTIS

- Het bankenconsortium onder leiding van de Royal Bank of Scotland dat geinteresseerd is in ABN AMRO, heeft aanstaande maandag 23 april een ontmoeting met ABN AMRO. De bankengroep, die bestaat uit de Royal Bank of Scotland, Banco Santander en het Belgisch-Nederlandse Fortis, gaan daarmee in op de uitnodiging van ABN AMRO.

MOBISTAR

- Mobistar heeft in het eerste kwartaal in lijn met de verwachtingen van analisten gepresteerd. De dienstenomzet groeide met 1,2 procent tegenover het eerste kwartaal van 2006. De gemiddelde maandelijkse omzet per klant (ARPU) daalt verder ten gevolge van de verlaging van de mobiele terminatietarieven. Het mobilofoniebedrijf bevestigt over heel het boekjaar de omzet en de nettowinst met 2 tot 4 procent te zien dalen.

OMEGA PHARMA

- Omega Pharma, specialist in voorschriftvrije geneesmiddelen, heeft over het eerste kwartaal van dit jaar een omzet geboekt van 275,9 miljoen euro. Dat is 12,3 procent meer dan vorig jaar en voor een groot deel te danken aan de overname van Bittner Pharma in de herfst van vorig jaar.

- De omzetcijfers blijven een fractie onder de verwachtingen van de analisten. Zij rekenden gemiddeld op een zakencijfer van 276,8 miljoen euro.

CMB

- CMB heeft een sterk eerste kwartaal achter de rug. De scheepvaartgroep, met de drogebulkrederij Bocimar als belangrijkste activiteit, realiseerde een nettowinst van 92,9 miljoen euro. Dat is bijna drie keer meer dan in de eerste drie maanden van 2006, toen 34,5 miljoen euro winst werd geboekt. De forse stijging is te danken aan de goede vrachttarieven en vooral aan de verkoop van twee schepen.

- CMB is ook heel optimistisch voor de rest van het jaar. De groep verwacht dat de resultaten van 2007 deze van 2006 ruimschoots zullen overtreffen.

ELIA

- Elia, de beheerder van het Belgische hoogspanningsnetwerk, en zijn Franse tegenhanger RTE, voeren een nieuw gezamenlijk mechanisme in voor een zogenaamde intraday-toewijzing van capaciteit op de verbinding tussen Frankrijk en Belgiƫ.

EXMAR

- De gastankerrederij Exmar heeft vandaag in Antwerpen een contract getekend voor de bouw van een achtste LNG-tanker met eigen hervergassingsinstallatie, kortweg LNGRV. Het schip wordt gezamenlijk besteld met de Amerikaanse aardgasmaatschappij Excelerate Energy. Excelerate wordt ook mede-eigenaar van twee LNGRV's die Exmar in 2006 bestelde.

- Exmar investeert ook in zes gastankers met druktanks met een capaciteit tussen 3.500 en 5.000 m3. De rederij wordt mede-eigenaar van zes schepen die de Hongkongse reder Wah Kwong vorig jaar bestelde.

INTERVEST OFFICES

- Notering ex-dividend

INTERVEST RETAIL

- Notering ex-dividend

WERELDHAVE BELGIUM

- Notering ex-dividend

Koen Lambrecht

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud