Advertentie

Resultatenhoogmis in Brussel

(tijd) Wall Street sloot woensdag over heel de lijn hoger na de sussende woorden van Fed-voorzitter Ben Bernanke over de inflatie in de VS. Het sentiment was ook positief door goed nieuws van Applied Materials over de nieuwe orders en de dalende olieprijs.

De inflatiedruk in de VS neemt iets af als gevolg van dalende energie- en grondstofprijzen. Dat heeft Bernanke woensdag gezegd tegen de Senate Banking Committee in Washington. Daarmee lijkt de dreiging van een renteverhoging vooralsnog van de baan. Bernanke zei verder: 'Het huidige beleid werkt mee aan aanhoudende economische groei en een geleidelijke terugval van de kerninflatie.'

Brussel wacht vandaag een resultatenhoogdag. Niet minder dan zeven bedrijven publiceren hun kwartaal- en jaarresultaten. Het gaat om Umicore, Solvay, Brantano, Icos Vision, IPTE, ThromboGenics (halfjaarcijfers) en Telenet.

Ook in het buitenland staan heel wat bedrijfsresultaten op het programma. Een greep uit het ruime aanbod: BNP Paribas, Cap Gemini, Danone, Michelin, L'Oreal, AkzoNobel, ING, Randstad en Reed Elsevier.

Voor macro-economisch nieuws wordt vandaag naar de VS gekeken. Op het programma staan daar de wekelijkse aanvragen van werkloosheidsuitkeringen, de industriele productie van januari en de Philadelphia Fed-index van januari.

Om 16 uur zijn de ogen op het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden gericht alwaar Fed-voorzitter Ben Bernanke zijn toespraak over de inflatie nog eens overdoet en vervolgens de vragen van de Afgevaardigden beantwoordt.

STEMMING

EURONEXT BRUSSEL is de Bel20 hoger gesloten. Na Fortis gisteren, was het vandaag nutsgroep Suez dat voor een flink deel van de winst zorgde. In een toespraak voor het Bankencomite van de Senaat gaf Fed-voorzitter Bernanke mee dat een deel van de inflatiedruk is afgenomen door de dalende energie- en grondstoffenprijzen. Op de brede markt sloten beleggers en analisten Option opnieuw in de armen na het afspringen van de deal tussen Nokia en Intel. De Bel20 sloot 0,44 procent hoger op 4.547,83 punten. De index telde 12 stijgers en 7 dalers.

De EUROPESE BEURZEN zijn woensdag licht hoger gesloten. Rond het middaguur zweefden de indices nog in de buurt van het slot van een dag eerder, maar een sussende speech over de inflatie van Fed-baas Bernanke in de VS deed ook Europese investeerders goed. De Amerikaanse inflatiedruk neemt iets af als gevolg van dalende energie- en grondstofprijzen, zo zei Bernanke tegen de Senate Banking Committee in Washington. Daarmee lijkt de dreiging van een renteverhoging vooralsnog van de baan.

De indices in NEW YORK zijn woensdag flink hoger gesloten. Investeerders kochten gedurende de sessie over een breed front aandelen, gesteund door sussende woorden van Fed-baas Ben Bernanke over de inflatie in de VS. Het sentiment was ook positief door goed nieuws van Applied Materials over de nieuwe orders en de dalende olieprijs.

Volgende BEDRIJVEN kwamen woensdag nabeurs met nieuws of staan donderdag in de belangstelling:

INBEV

- Directie en vakbonden bij InBev hebben woensdag een overeenkomst bereikt over het sociaal conflict dat woensdagmorgen aanleiding gaf tot een spontane staking in de brouwerijen van Leuven en Hoegaarden.

- Het werk zal donderdag worden hervat en minstens tot volgende week vrijdag, als de directie van Hoegaarden een globaal plan zal prestenteren voor de verplaatsing van de brouwerij van Hoegaarden naar Jupille, inclusief de tewerkstelling.

- Reden van de staking was het personeelstekort in de vermelde brouwerijen. In Hoegaarden wordt nog steeds zeer veel witbier gebrouwen, maar het personeel werd de laatste tijd grotendeels overgeplaatst naar elders.

SOLVAY

- Vier analisten gecontacteerd door Tijd-Nieuwslijn verwachten dat het farma- en chemieconcern Solvay over het vierde kwartaal een nettowinst rapporteert van 112,5 miljoen euro.

- Ter vergelijking: vorig jaar kwam de nettowinst over de periode oktober-december nog uit op 124 miljoen euro. Volgens de analisten kende de farmadivisie een moeilijk vierde kwartaal.

- Solvay pucliceert zijn jaarresultaten voorbeurs.

BRANTANO

- Jaarresultaten, nabeurs

ICOS VISION

- Vierdekwartaal- en jaarresultaten, voorbeurs

IPTE

- Jaarcijfers, nabeurs

IRIS

- De specialist in elektronisch documentbeheer heeft in 2006 een omzetgroei van 9,5 procent geboekt tot 81 miljoen euro en een brutomarge van 39 miljoen euro (+16%). Dat blijkt uit de voorlopige cijfers die IRIS nabeurs vrijgaf. De volledige resultaten volgen op 23 maart.

- IRIS stelt in het persbericht dat de beheersing van de kosten tot een gevoelige stijging zou moeten leiden van de rendabiliteit en het nettoresultaat.

- '2007 moet opnieuw een jaar van groei worden', kijkt Pierre De Muelenaere, de gedelegeerd bestuurder van IRIS, tot slot vooruit.

LOTUS BAKERIES

- De koekjes- en speculoosbakker realiseerde over 2006 een groepswinst van 11,38 miljoen euro. Dat betekent een stijging van 19,7 procent vergeleken met een jaar eerder. De jaaromzet ging er met 17,7 procent op vooruit tot 179,25 miljoen euro.

- De resultaten liggen boven de verwachtingen van analisten. Zij kwamen gemiddeld uit op een winstverwachting van 10,7 miljoen euro, op een omzet van 178,4 miljoen euro.

- Lotus zal aan de aandeelhouders voorstellen een nettodividend uit te keren van 3,30 euro per aandeel, of een stijging van bijna de helft vergeleken met een dividend van 2,25 euro vorig jaar.

- De koekjesgroep verwacht over 2007 nipt de kaap van de 200 miljoen euro omzet te overschrijden. De kernmerken Lotus en Peijnenburg zorgen voor de nodige groei, maar die wordt deels teniet gedaan door een verdere afbouw van de verkoop onder distributiemerken. Het groeiende belang van de hoofdmerken werd vorig jaar al duidelijk. Waar de totale omzet in 2006 met 18 procent groeide, steeg de verkoop onder de merken Lotus en Peijnenburg met ruim 23 procent.

MONTEA

- De vastgoedbevak gespecialiseerd in logistiek en semi-industrieel vastgoed heeft Frédéric Sohet aangesteld als nieuwe CEO. Hij volgt Dirk De Pauw op, die lid blijft van de raad van bestuur.

- Frédéric Sohet (34) zal de functie van CEO en CFO combineren. De man komt van vastgoedontwikkelaar Robelco, waar hij de financiën voor zijn rekening nam. Zijn aanstelling kadert in de verdere defamiliarisering van het bedrijf.

REIBEL

- Persconferentie over strategie, 11u45

TELENET

- Jaarcijfers, nabeurs

THROMBOGENICS

- Halfjaarcijfers, voorbeurs

UMICORE

- Jaarcijfers, voorbeurs

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud