Resultatenseizoen in Brussel plaatst tussensprint

Beursgenoteerd Brussel plaatst woensdag een tussensprint in het resultatenseizoen, met cijfers van Arseus, Devgen en Mobistar. Ook elders in de wereld blijft de resultatenmolen draaien.

Dinsdag herstelden de beurzen wat van de klap die ze aan het begin van de week incasseerden. Beleggers leken geschrokken van hun eigen schaduw. De correctie leek wat overtrokken, vooral omdat de bedrijfsresultaten over het algemeen in positieve zin blijven verrassen, en de signalen van een voorzichtig aantrekkende economie voorlopig aanhouden.

Woensdag krijgen de markten op dat laatste vlak weinig nieuwe impulsen. Beleggers moeten het stellen met de Duitse fabrieksbestellingen over de maand december, die om 12 uur geprogrammeerd staan. Eerder deze week bleven de Amerikaanse fabrieksorders onder de analistenverwachtingen.

Maar het zijn in de eerste plaats de bedrijven die de hoofdrol blijven opeisen. Met Arseus, Mobistar en Devgen komen ook 3 bedrijven in Brussel aan de beurt. Voor die laatste worden dat naar alle waarschijnlijkheid de laatste cijfers als beursgenoteerd bedrijf. Eind deze maand zal moeten blijken of Syngenta zijn slag heeft thuisgehaald met zijn overnamebod aan 16 euro per aandeel. Syngenta komt woensdag voorbeurs overigens ook met vierdekwartaal- en jaarresultaten.

Ook elders in de wereld staan er cijfers op het programma. Het gaat dan onder meer om ArcelorMittal, GlaxoSmithKline, NewsCorp en Visa.

Naast al het geplande nieuws kunnen beleggers ook aan de slag met nieuws dat dinsdag nabeurs op de wereld werd losgelaten. Zo raakte bekend dat Fluxys naast de overname van het gasnet van Total in Frankrijk grijpt. De Franse oliereus heeft exclusieve gesprekken aangeknoopt met een consortium rond het eveneens Franse EDF.

Euronav liet dan weer weten dat het met succes een lopende converteerbare obligatielening heeft omgeruild. 82 procent van de obligaties met een looptijd tot 2015 werden vervangen door nieuwe converteerbare obligaties die verstrijken in 2018. De nieuwe obligaties bieden dezelfde rente, maar de conversieprijs om nieuwe aandelen te verkrijgen is aanzienlijk verlaagd. Een dubbelslag voor Euronav: de kans is klein dat het de obligaties volledig zal moeten terugbetalen, en terzelfdertijd kan de tankerrederij zijn eigen vermogen versterken. Keerzijde van de medaille is dat de huidige aandeelhouders tegen een aanzienlijke potentiële verwatering aankijken.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud