S&P 500 doorbreekt voor eerst sinds september 2000 1.500 puntengrens

(tijd) Op Wall Street ging de S&P 500 voor het eerst sinds september 2000 door de grens van 1.500 punten nadat macrocijfers de sterkte van de economie hadden onderstreept. GM beperkte de winst van de Dow, dat voor de derde dag op rij een record vestigde. Bij ons sloot de Bel20 boven de 4.700 punten af.

Fusie- en overnamegeruchten in de distributiesector en goede bedrijfsresultaten bezorgden de Bel20-index alweer een nieuw slotrecord.

Om 11 uur worden de definitieve cijfers over de detailhandelsverkopen van februari in de Europese Unie gepubliceerd. Andere macrocijfers komen vandaag van overzee overgewaaid. Vanmiddag worden enkele werkgelegenheidscijfers van april in de VS gepubliceerd. Ook het gemiddelde loon dat de Amerikanen in april per uur verdienden, wordt dan bekendgemaakt.

STEMMING

WALL STREET

Bedrijfs- en macronieuws beroerde de EUROPESE MARKTEN de ganse dag, op het einde van de beursdag was de tendens positief. De goede kwartaalresultaten voor Shell trokken de oliewaarden hoger, hoger dan verwachte Amerikaanse productiviteitscijfers deed de vrees voor een verslappende Amerikaanse economie weer wat afnemen. De DJ Stoxx50 sloot 0,4 procent hoger op 3.888,84 punten. De EuroStoxx50 steeg 0,3 procent tot 4.427,32 punten. De Euronext100 won evenveel tot 1.046,36 punten. De toonaangevende nationale indexen eindigden allemaal in de plus. Parijs won 0,2 procent, Frankfurt 0,3, Amsterdam 0,7 en Londen 0,8 procent.

EURONEXT BRUSSEL zette donderdag zijn opmars verder. Fusie- en overnamegeruchten in de distributiesector en goede bedrijfsresultaten bezorgden de Bel20-index alweer een nieuw slotrecord. Voor het eerst in zijn geschiedenis brak de sterindex door de 4.700-puntengrens. De Bel20 sloot 0,7 procent hoger op 4.706,52 punten. Er waren 11 stijgers, 6 dalers en 2 onveranderde aandelen (KBC en NPM).

In NEW YORK zijn de belangrijkste indices donderdag hoger gesloten. Positieve cijfers over de arbeidsproductiviteit, loonkosten en ww-aanvragen wisten het sentiment te stutten. Kwartaalcijfers van General Motors vielen tegen. De Dow Jones-index noteerde op de slotbel een plus van 0,2% tot 13.241,38 punten. De S&P 500-index steeg met 0,4% tot 1.502,39 punten, en kwam voor het eerst sinds september 2000 boven de 1.500-puntengrens. Schermenbeurs Nasdaq dikte met 0,3% aan tot 2.565,46 punten.

Volgende BEDRIJVEN kwamen donderdag nabeurs met nieuws of staan vrijdag in de belangstelling:

COFINIMMO

- De vastgoedbevak Cofinimmo neemt voor 137 miljoen euro drie projecten over. Het gaat om het RTL House in Schaarbeek en een project in Groot-Bijgaarden en Antwerpen. Daarnaast verkoopt de bevak zeven gebouwen in Antwerpen voor 71,5 miljoen. De gerealiseerde meerwaarde daarop bedraagt 17,8 miljoen euro of 1,8 euro per aandeel. Dat meldt Cofinimmo in een persbericht.

SUEZ

- Suez Energy International, een onderdeel van de energiegroep Suez, heeft een overeenkomst van drie jaar gesloten voor de levering van elektriciteit aan de universiteit van Chicago. Dat meldt Suez donderdag in een persbericht.

CFE

- De bouwgroep CFE gaat zijn aandeel in het begin van 2008 opsplitsen. 'De vraag blijft nog wat de verdeelsleutel zal worden. Een algemene vergadering over dit onderwerp zal in augustus plaatsvinden', zei algemeen directeur Renaud Bentégeat in de marge van de algemene vergadering voor aandeelhouders. Alle agendapunten werden op de bijeenkomst goedgekeurd.

GBL

- Groep Brussel Lambert (GBL), het investeringsvehikel van de Waalse financier Albert Frère, heeft in het eerste kwartaal een nettowinst behaald van 69 miljoen euro. Dat is ruim 148 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Per aandeel kwam de winst uit op 0,47 euro.

SOFINA

- De Boël-holding Sofina sluit niet uit dat het haar belang in de luxegroep Richemont nog meer verlaagt. Dat liet gedelegeerd bestuurder graaf Goblet d'Alviella donderdag weten tijdens de algemene aandeelhoudersvergadering van de groep.

TESSENDERLO

- De chemiegroep Tessenderlo heeft in het eerste kwartaal van 2007 een nettowinst gerealiseerd van 46,8 miljoen euro, een forse stijging vergeleken met de winst van 2,8 miljoen euro in het eerste kwartaal van 2006. Dat zegt Tessenderlo in een persbericht. 'We verwachten niet dat het bedrijfsresultaat in het tweede kwartaal even uitstekend zal zijn als in het eerste', tempert de groep de verwachtingen.

Maarten Gommeren

(c) tijd-nieuwslijn(tel: +32 2 4231769; fax: 32 2 4231610)

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud