Schuldplafond nieuwe nemesis voor beurzen

Het einde van de shutdown in de VS is nog niet in zicht, en beleggers beginnen te vrezen dat de crisis zal aanslepen tot het schuldenplafond voor de Amerikaanse overheid bereikt wordt.

De patstelling in Washington houdt aan, en voorlopig lijkt er geen opening te komen. President Barack Obama sommeerde woensdagavond de leiders van de verschillende fracties in het Congres, maar het is maar de vraag of er daar een doorbraak kan geforceerd worden.

De shutdown zelf verontrust beleggers (nog) niet. Maar de schrik voor het schuldenplafond zit er wel goed in. Dat plafond wordt binnen 2 weken bereikt, en als daar geen oplossing voor wordt gevonden, kunnen de gevolgen catastrofaal zijn voor het wereldwijde financiĆ«le systeem. 

Zolang de agenda zo leeg blijft als momenteel het geval is, kunnen de markten hun gedachten ook niet verzetten. Donderdag moeten ze het doen met cijfers over de dienstensector in de eurozone en de VS. In Europa komen daar nog de kleinhandelsomzet over de maand augustus bij, in de VS komen de fabrieksbestellingen over dezelfde maand er bovenop.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud