Advertentie

Solvay viert 50 jaar op de beurs

De Brusselse beurs viert maandag een opgemerkte verjaardag: Solvay noteert precies een halve eeuw op het koersenbord. De chemiereus debuteerde op 27 november 1967. De nazaten van Ernest en Alfred Solvay gingen bepaald niet over één nacht ijs: de beursgang kwam er ruim een eeuw na de oprichting in 1863.

In vergelijking met Solvay is Balta een piepkuiken. De tapijtenfabrikant maakte pas in juni zijn debuut, maar veel plezier hebben intekenaars nog niet beleefd aan dat klein half jaar. Vrijdagmiddag stuurde CEO Tom Debusschere een stevige waarschuwing uit over de winstmarges in 2017. Dat stuurde het aandeel 18 procent lager, wat het verlies tegenover de introductieprijs tot 30 procent deed oplopen. 

Balta was vrijdag een dissonant in een gezapige Europese beursrally, die de Bel20 met een winst van 0,2 procent weer in het vizier van de 4.000 punten bracht. Op Wall Street volstond een half dagje handel om webgigant Amazon nog maar eens op een record te laten afsluiten. Een glansprestatie die ook Nasdaq een vers slotrecord opleverde. 

Op de beleggersagenda deze week

Het oliekartel OPEC en andere olielanden vergaderen donderdag over de productie in 2018. Er circuleerden gisteren berichten dat de OPEC en Rusland het eens zijn om de productiebeperking met negen maanden te verlengen tot eind volgend jaar. Ze willen op die manier de olieprijs ondersteunen. Die schommelde gisteren rond 64 dollar per vat, tegenover 46 dollar net voor de aankondiging van de productiebeperking in november vorig jaar.

De bankcommissie van de Amerikaanse Senaat legt dinsdag Jerome Powell op de rooster. Powell is door president Donald Trump voorgedragen als voorzitter van de Amerikaanse centrale bank (Fed). De senatoren zullen Powell ondervragen over zijn plannen.

Powell zal wellicht het rentebeleid van huidig voorzitster Janet Yellen voortzetten. Hij heeft de jongste jaren als bestuurder van de Fed het beleid van Yellen gesteund. De Senaatscommissie en later de voltallige Senaat moeten de voordracht van Powell goedkeuren. Als hij voldoende steun krijgt, wat waarschijnlijk is, wordt hij in februari voorzitter van de Fed.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud