Somber slotakkoord van moeilijk halfjaar

(tijd) - De eurotop leverde donderdag bitter weinig resultaat op. Het overleg ging de nacht in zonder veel concreet nieuws. Het ziet er naar uit dat Spanje en Italië het spel hard spelen. De twee landen willen een 'battle plan' om de stijging van hun rentelasten - die Rome en Madrid uit de markt dreigt te prijzen - een halt toe te rappen en blokkeren tot dan een akkoord over het groeipact.

Vrijdag volgt nog een 'tweede ronde' van de eurotop, dit keer met de regeringsleiders van de 17 eurolanden. Tegen drie uur spoedt Duits kanselier Merkel zich dan naar Berlijn, voor het debat over de goedkeuring van het permanente noodfonds ESM en het begrotingspact in de Bondsdag. 

Echt hoog zijn de verwachtingen niet gespannen. En dus valt het te vrezen dat het vrijdag een somber slotakkoord wordt van een sombere eerste jaarhelft voor de Europese beurzen. De Euro Stoxx50 verloor tot nog toe 7 procent, maar in het zuiden is de schade pas echt groot: de Spaanse beurs verloor door de escalatie van de eurocrisis en de implosie van de banksector meer dan 20 procent, de Italiaanse beurs dook meer dan 10 procent lager.

In Europa is het uitkijken naar de eerste raming van de inflatie in de eurozone in juni. Mocht die in vergelijking met de 2,4 procent in mei voort afbrokkelen, kan dat de Europese Centrale Bank een extra argument geven om komende week donderdag de Europese economie een extra scheut zuurstof te geven via een renteverlaging.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud