Advertentie

Spanningen rond Iran drukken stemming

(tijd) De Bel20 moet het vandaag/vrijdag doen met gemengde signalen vanuit Wall Street. De sterindex Dow Jones ging er gisterenavond kopje onder als gevolg van bezorgdheid over Iran, dat opnieuw een deadline van het Internationaal Atoomagentschap miste. De technologiebeurs Nasdaq slaagde er niettemin in op de valreep het hoofd boven water te houden.

Op het vlak van bedrijfsnieuws is het alvast een heel stuk rustiger dan donderdag. Enkel Leasinvest Real Estate heeft laten weten resultaten te zullen publiceren. Bij het handvol buitenlanders dat met cijfers komt, zit onder meer het Duitse RWE, het Franse Lafarge en het Italiaanse ENI.

Bij het macro-economisch nieuws staat om 10 uur de Duitse IFO-indicator van het ondernemersvertrouwen op het programma.

STEMMING

De Bel20 sloot 0,1 procent lager op 4.509,82 punten. Euronext Brussel deed het daarmee minder goed dan de andere Europese beurzen. Zwaargewicht KBC stelde teleur met zijn onderliggende kwartaalwinst en woog op de Bel20 met een verlies van 1,2 procent. Samen met KBC zorgde Suez voor het gros van de verliespunten voor de index. Suez liet 0,9 procent liggen op 38,06 euro. De Bel20 telde 11 stijgers tegen 8 dalers. Bekaert was de grootste stijger binnen de index met een winst van 2,1 procent tot 95,84 euro.

De EUROPESE AANDELENMARKTEN gingen er donderdag op vooruit, na twee verliessessies op rij. De motor van de optimistische stemming was de bekendmaking van sterke jaarcijfers van grootheden als AXA, Allianz, BASF en Nestle. De resultaten klopten veelal de verwachtingen, wat de beleggers gunstig stemde. De DJ Stoxx50 deed er 0,3 procent bij tot 3.806,46 punten. De index telde 25 stijgende aandelen tegenover 22 dalende en 3 stabiele. De DJ Eurostoxx50 ging 0,2 procent hoger tot 4.241,48 punten. Onder de nationale beurzen won Londen 0,4 procent en Parijs 0,2 procent. Frankfurt wist 0,5 procent aan te dikken en Amsterdam 0,1 procent.

In NEW YORK is de Dow Jones-index donderdag met verlies geeindigd. Na een hogere opening zakte de stemming al snel in toen bekend werd dat Iran opnieuw een deadline van het Internationaal Atoomenergie Agentschap heeft gemist om te stoppen met het verrijken van uranium. Daardoor ontstonden er geruchten over een verhoging van de status van het terreuralarm in Amerika. De Dow Jones-index sloot uiteindelijk 0,4% lager op 12.686,02 punten. De breed samengestelde S&P 500-index verloor 0,1% op 1.456,38 punten. Alleen de Nasdaq hield droge voeten. De technologiezware index won 0,3% op 2.524,94 punten.

Volgende BEDRIJVEN kwamen donderdag nabeurs met nieuws of staan vrijdag in de belangstelling:

WERELDHAVE BELGIUM:

- De vastgoedbevak Wereldhave Belgium zag zijn winst over 2006 met 53,7 procent stijgen tot 44,1 miljoen euro. Het direct resultaat (de winst uit de verhuur) kwam uit op 20,4 miljoen of 3,83 euro per aandeel. Dat is 1 procent boven het resultaat van vorig jaar en licht boven de eigen verwachtingen van het bedrijf. Wereldhave Belgium verwachtte een direct resultaat van 3,75 euro per aandeel. 2007 moet een verdere stijging van het direct resultaat tonen.

- De directe winst komt iets onder de verwachtingen uit. Analist Herman van der Loos van ING WB had gerekend op een winst per aandeel van 3,92 euro.

- De huurinkomsten stegen netto met 1,1 miljoen euro tot 23 miljoen euro, mede dankzij de hogere huurprijzen voor commercieel vastgoed. Wereldhave haalt ongeveer 60 procent van zijn inkomsten uit shopping centra, de rest uit kantoorgebouwen.

- Wereldhave Belgium stelt voor een brutodividend van 3,75 euro per aandeel uit te keren, evenveel als een jaar terug.

- Voor 2007 verwacht Wereldhave een verdere stijging van de directe winst en een hogere bezettingsgraad van de kantoren. De start van de uitbreiding van het winkelcentrum in Nijvel is gepland voor eind 2007.

LEASINVEST REAL ESTATE:

- halfjaarresultaten, 17.45 uur

KBC:

- Investor roadshow in Londen

Bert Lauwers

(c) tijd-nieuwslijn(tel: +32 2 4231769; fax: 32 2 4231610)

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud