Advertentie

Sterke Amerikaanse economie zet Wall Street op rozen

Zowel in Europa als in de Verenigde Staten veerden de beurzen donderdag weer op. De groei van de Amerikaanse economie bleef behoorlijk op toeren in het vierde kwartaal, vooral dankzij de koopdrift van Joe Sixpack. Vraag is of de opwaartse trend vandaag wordt volgehouden.

De ongerustheid over de groeimarkten blijft immers overeind. Raghuram Rajan, de gouverneur van de Indiase centrale bank, pleitte gisteren voor meer overleg en samenwerking op monetair gebied. Hij wees er op dat de groeilanden eind 2008 hebben geholpen om de industrielanden uit het moeras te trekken. Nu mogen volgens hem de industrielanden zich niet afzijdig houden.

Er is vandaag alleszins weer heel wat waarop beleggers kunnen kauwen. In de vroege uurtjes zijn er Japanse inflatiecijfers en het is uitkijken of het beleid van premier Abe blijft werken. Om 11 uur zijn er inflatie- en werkloosheidscijfers voor de eurozone. Na de middag staat dan een rist Amerikaanse cijfers op het programma: inlfatie, persoonlijk inkomen en persoonlijke consumptie, en het consumentenvertrouwen zoals gemeten door de universiteit van Michigan.

Voorts een pak resultaten, te beginnen met Honda Motor, BT Group, Electrolux en BBVA. Na het slot van de Europese beurzen publiceert Colruyt zijn omzetcijfers voor het derde kwartaal (de Halse retailer heeft een gebroken boekjaar) en komt KBC Ancora met halfjaarresultaten. In de Verenigde Staten zijn Chevron en Mastercard aan de beurt.

Beleggers kunnen ook reageren op de resultaten van Greenyard Foods en Exmar. Diepvries- en conservengroentenspecialist Greenyard Foods boekte in de eerste 9 maanden van zijn gebroken boekjaar quasi evenveel omzet als het jaar voordien. Negatieve wisselkoersevoluties van onder andere de Braziliaanse real en het Britse pond vlakten de groei uit.

Bij Exmar waren de vierdekwartaalcijfers globaal behoorlijk, maar er waren wel enkele verrassingen. De Offshore-divisie leed een licht operationeel verlies door administratieve kosten. En in de LNG-divisie, normaal gesproken de meest stabiele, stond het bedrijfsresultaat onder druk door een provisie van 4 miljoen dollar voor aanpassingen aan de schepen, met de bedoeling het brandstofverbruik wat te verminderen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud