Advertentie
Advertentie

Sterke resultaten inspireren beleggers niet

Brussel (tijd) - De Europese beurzen sloten donderdag voor de tweede dag op rij in de min. Er was dan wel een resem beter dan verwachte bedrijfsresultaten, die blijken geen garantie meer op stijgende koersen. De focus van beleggers verschuift opnieuw naar dé vraag van de voorbije weken: waar gaat het naartoe met de economie?

'De tweedekwartaalresultaten zijn beter dan verwacht', zei een fondsbeheerder aan het persagentschap Reuters. 'De hamvraag is of we te maken krijgen met een pauze in het economische herstel of we ons moeten schrap zetten voor een harde landing. De obligatiemarkt prijst het pessimistische scenario in, de aandelenmarkt is optimistischer. Welke markt heeft gelijk?'

In Brussel was het de beurt aan Solvay, Melexis en Nyrstar om positief te verrassen. Het mocht niet baten voor de Bel20, die hand in hand met de Europese collega's voor de rode cijfers koos in de namiddag. Voor Solvay en Melexis vertaalde de halfjaarrapporten zich in een mooie koerswinst, bij Nyrstar ging het om onduidelijke redenen mis.

Op Wall Street was deflatievrees zowat de rode draad. James Bullard, voorzitter van het Fed-kantoor van St Louis, waarschuwde ongewoon expliciet dat de VS de komende jaren op de een 'Japans deflatiescenario' dreigt af te stevenen. Twee grote namen uit de Amerikaanse consumptiesector, Colgate-Palmolive (-6,8%) en Kellogg (-6,9%) loste in een 'deflatoire omgeving' voor respectievelijk verzorgingsproducten en ontbijtgranen de prognoses niet in en zagen hun koers fors afgestraft.

VRIJDAG

Vrijdag rijdt de resultatentrein onverminder voort. In België is het voorbeurs de beurt aan Bel20'ers Bekaert en Belgacom, terwijl nabeurs indexgenoot GBL de boeken opent. Ook Parc Paradisio komt nabeurs met resultaten.

Elders in Europa staan kleppers als HeidelbergCement, Total, Lafarge, Anglo american, British Airways en Renault op het programma. In de VS openen Chevron en Merck & Co de boeken.

Ook op macro-economisch vlak wordt het een drukke dag, met onder andere het Belgische en Amerikaanse bbp-cijfer en de inflatie en werkloosheid in de eurozone.

STEMMING:

Wall Street: Wall Street kon de stevige verliezen van eerder op de dag wat milderen, maar moest toch terrein prijsgeven. De Dow Jones verloor 0,3 procent tot 10.467 punten en voor Nasdaq was er 0,6 procent verlies tot 2.251 punten.
 
Europa: De EuroStoxx50 verloor 0,5 procent tot 2.753 punten, de brede Stoxx600 gaf eveneens 0,5 procent prijs op 256 punten.

Brussel: De Bel20 eindigde met een verlies van 0,3 procent tot 2.537,90 punten. De sterindex stond geruime tijd op winst, maar kon deze niet vasthouden. De index telde zeven stijgers voor dertien dalers.

BEDRIJVEN

De volgende bedrijven kwamen donderdag nabeurs met nieuws, of staan vrijdag in de belangstelling:

BEKAERT:
- halfjaarresultaten, 7.30 uur

BELGACOM:
- halfjaarresultaten, 7.00 uur

COLRUYT:
- Supermarktketen Colruyt heeft in het eerste kwartaal van zijn boekjaar 2010/2011 een omzet geboekt van 1,8 miljard euro. Dat is een klim van 8,5 procent ten opzichte van wat de groep in dezelfde periode vorig jaar realiseerde. Een van de factoren aan de basis van die hogere omzetcijfers is het mooie zomerweer.

EPIQ:
- openbaar overnamebod door Elex aan 1,75 euro per aandeel. Tot en met 3 september, 16 uur.

EXMAR:
- De gastankerrederij Exmar heeft in het tweede kwartaal een hogere bedrijfswinst geboekt dan in het eerste kwartaal. De LNG-divisie, de voornaamste winstmotor van Exmar, presteerde beter en het bedrijfsverlies van de offshore-divisie was kleiner.

GBL:
- halfjaarresultaten, 17.45 uur

PARC PARADISIO:
- jaarresultaten 2009/2010, 16.30 uur

RHJ INTERNATIONAL:
- publicatie jaarverslag