Stijgende euro en lagere dollar spelbrekers op beurzen

(tijd) Zowel de Europese beurzen als Wall Street sloten vrijdag met verlies. De oorzaak was in de eerste plaats te zoeken bij de stijgende euro en de dalende dollar. De vraag naar euro's neemt toe omdat de markt op een volgende rentestap in Europa rekent, terwijl in Amerika zelfs al over een rentedaling wordt gesproken.

Daags na Thanksgiving waren de aandelenmarkten in de Verenigde Staten maar een halve dag open. De handel was er bijzonder rustig, wat ook in Europa het geval was.

In Londen steeg de Brent-future vrijdag met 1,15 procent tot 60,03 dollar. In New York was er geen vloerhandel. Wegens aanvallen door milities is de Italiaanse petroleummaatschappij ENI gestopt met de levering van een bepaald volume olie vanuit Nigeria. De olieprijs werd ook hoger gestuwd door speculatie dat de vraag naar stookolie in de VS zal toenemen.

Maandag kondigt zich als een erg rustige dag aan. Er staat geen groot macro-economisch nieuws op de agenda en ook op het resultatenfront is het rustig. Het enige bedrijf van betekenis dat met resultaten komt, is het Duitse chemie- en farmaconcern Bayer.

STEMMING

Op WALL STREET zijn de toonaangevende indices vrijdag in het rood geëindigd. Een wegzakkende dollar lag ten grondslag aan het bedrukte sentiment. De handel verliep rustig in aanloop naar het verlengde weekend. De markt sloot al om 13 uur lokale tijd de deuren, daags na Thanksgiving Day. De Dow Jones sloot de halve handelsdag 0,4 procent lager af op 12.280,17 punten. De S&P 500 verloor eveneens 0,4 procent op 1.400,95 terwijl de Nasdaq 0,2 procent daalde naar 2.460,26.

De EUROPESE BEURZEN gingen beduidend lager het weekeinde in. De euro verstevigde zijn positie tegenover de dollar en steeg vrijdagmorgen voor het eerst sinds april 2005 boven de grens van 1,30 dollar. De exportwaarden waren kop van jut nu beleggers vrezen dat hun inkomsten aanzienlijk zullen verminderen. De DJ Stoxx 50 sloot 0,9 procent lager op 3.650,82 punten. De DJ Eurostoxx 50 ging eveneens 0,9 procent lager en sloot op 4.048,16 punten. De Euronext 100 zakte 0,5 procent tot 933,34 punten.

EURONEXT BRUSSEL sloot vrijdag net als de andere Europese beurzen met verlies. De euro steeg vrijdagmorgen voor het eerst sinds april 2005 boven de grens van 1,30 dollar en dat woog zowel op de financials als de exportgerichte aandelen. De aandelenmarkten hadden ook te lijden onder de stijgende olieprijs. Dankzij Suez was het verlies van de Bel20 wel veel kleiner dan dat van de andere Europese indices. Omega Pharma kreeg aanvankelijk negatieve beleggersreacties op de donderdagavond gepubliceerde derdekwartaalcijfers, maar wist vlak te eindigen. De Bel20 eindigde 0,3 procent lager op 4.183,36 punten.

Volgende BEDRIJVEN kwamen vrijdag nabeurs met nieuws of staan maandag in de belangstelling

CITY HOTELS

- De buitengewone algemene vergadering (BAV) van hotelvastgoedgroep City Hotels die moet beslissen over de invereffeningstelling van de vennootschapn, zal gehouden worden op maandag 11 december.

HOME INVEST

- De residentiele vastgoedbevak Home Invest Belgium heeft haar portefeuille uitgebreid met de aankoop van twee gebouwen in 's Gravenwezel en Hoei, en de overname van de NV Investim, eigenaar van een residentiele vastgoedportefeuille.

- Over de eerste 9 maanden van 2006 steeg de netto courante winst met 9,8 procent tot 2,7 miljoen euro.

PUNCH INTERNATIONAL

PUNCH TELEMATIX

- De leverancier van telematicadiensten Punch Telematix gaat tegen 13 euro per aandeel naar Eurolist by Euronext Brussel.

- De dochter van technologiegroep Punch International haalde met de beursgang een totaalbedrag van 22,1 miljoen euro op.

- De groep noteert vanaf 29 november op de brede markt van Euronext Brussel.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud