Stijgende olieprijs roept Dow Jones halt toe

(tijd-nieuwslijn) Op Euronext Brussel sloot de Bel20 op een nieuw record. De Europese beurzen konden profiteren van fusie- en overnamenieuws uit de financiele- en de luchtvaartsector. Op Wall Street kon de Dow een nieuw 'intraday'record vastleggen op 12.368,13 punten. De stijgende olieprijs in New York riep de index echter een halt toe.

Het sentiment in New York werd aanvankelijk ondersteund door meevallende Amerikaanse detailhandelscijfers. Ook fusiegeruchten in de luchtvaartsector zorgden voor optimisme.

De wekelijkse voorraden ruwe olie en stookolie in de Verenigde Staten daalden de afgelopen week harder dan verwacht. Bovendien namen de benzinevoorraden af, terwijl een stijging was verwacht. De olieprijs in New York steeg in reactie op de cijfers met 0,6% tot USD 61,40.

Vandaag volgen om 14.30 uur de wekelijkse werkloosheidsaanvragen in de Verenigde Staten. Fed-voorzitter Bernanke en zijn collega's blijven de Amerikaanse arbeidsmarkt en de loonkosten met argusogen volgen. Een verdere verkrapping van de arbeidsmarkt zou de arbeidskosten de laatste tijd sneller doen stijgen.

STEMMING

- Op EURONEXT BRUSSEL heeft de Bel20 de kleine openingswinst tot aan het slot kunnen vasthouden. De index ging daarmee voor het eerst boven de grens van 4.300 punten. Beleggers hebben er een voorzichtige handelsdag opzitten na de iets of wat sombere uitspraken van Fed-voorzitter Bernanke in de nasleep van het rentebesluit. De macro-economische cijfers uit de VS waren aanvankelijk goed, met hoger dan verwachte detailhandelsverkopen, maar de lager dan verwachte olievoorraden deden het sentiment op Wall Street helemaal omslaan.

- De EUROPESE BEURZEN zijn duidelijk hoger gesloten. Fusie- en overnamenieuws in de luchtvaart- en financiele sector stuurden de Europese aandelenmarkten hoger. De retailers werden de hoogte in gestuwd door de Spaanse Zara-eigenaar Inditex. De DJ EuroStoxx50 won 0,9 procent tot 4.094,33 punten. De DJStoxx50 sloot 0,6 procent hoger op 3.687,94 punten. De Euronext100 deed het nog iets beter: plus 1 procent tot 950,20 punten. Londen won 0,6 procent, evenals Parijs, Frankfurt steeg 0,7 procent. Amsterdam was de primus met een winst van 1,3 procent dankzij de financieledienstengroep ABN Amro.

- De belangrijkste indices op WALL STREET zijn woensdag vlak tot licht hoger de dag uitgegaan. Na een voortvarende start, met een nieuw recordniveau voor de Dow Jones-index op 12.368 punten, zakte de stemming al snel in. De Dow Jones-index eindigde uiteindelijk nipt hoger op 12.317,50 punten (+0,02%). De S&P steeg met 0,1% tot 1.413,22 en de Nasdaq behaalde een minieme winst van 0,03% op 2.432,41.

Volgende BEDRIJVEN kwamen woensdag nabeurs met nieuws of staan donderdag in de belangstelling:

SUEZ

ELECTRABEL

- Op een bijeenkomst van de raad van bestuur van de elektriciteitsproducent Electrabel werd besloten om de aandeelhouders een brutointerimdividend van 17,8 euro per aandeel uit te keren. Dat meldt Electrabel in een persbericht.

OMEGA PHARMA

- Buitengewone aandeelhoudersvergadering, 11.30 uur

UCB

- Schwarz Pharma, dat binnenkort volledig in handen van UCB komt, voert een aantal veranderingen door in zijn directiestructuur. Dat blijkt uit een persbericht van de Duitse farmagroep.

IBA

- IBA, de beursgenoteerde producent van deeltjesversnellers, sloot een vierjarig contract met de Regionale volksgezondheidsdienst van Andalusie voor de levering van FDG (fluorodeoxyglucose) en andere radiofarmaca. Het contract levert IBA over 4 jaar 31 miljoen euro inkomsten op, maar is pas winstgevend vanaf 2008.

DOLMEN

- halfjaarresultaten, 17.45 uur

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud