Advertentie
Advertentie

Strafste olierally sinds inval in Koeweit

Augustus was een slechte maand voor beleggers. De Bel20 zakte 8 procent, als gevolg van de vrees voor een afkoeling van de Chinese economie. Vandaag volgt een grote test. 

De Chinese industrie is in augustus gekrompen. Dat is althans wat economen verwachten. Die denken dat de Purchasing Managers' Index in China zakte tot 49,7 punten. Dat is het laagste peil in exact drie jaar tijd. Een cijfer onder 50 wijst op een contractie.

De recente maatregelen van de Chinese centrale bank doen vermoeden dat het niet goed gaat met de Chinese economie. De vrees voor een harde landing is ingezet. Ook in Europa (PMI) en de VS (ISM) staan belangrijke macro-economische statistieken op de agenda. Die zullen een eerste inzicht geven over hoe de economie evolueerde in augustus. 

 Op basis van het goede halfjaarresultaat trekt D’Ieteren zijn winstprognose op. De groep rekent nu op een stijging met 20-25 procent van de courante winst voor belastingen in 2015. Tot dusver werd een toename van ‘meer dan 10 procent’ verwacht in vergelijking met 2014. De winstbijdrage in de tweede jaarhelft zal evenwel wat minder zijn dan in de eerste zes maanden, waarschuwt de topman.

De olieprijs steeg gisteren met 6 procent in de VS en Londen. Op drie dagen steeg de prijs met een kwart. Zo'n rally hebben we niet meer gezien sinds de inval van IRak in Koeweit. De OPEC zet de deur open voor gesprekken om een 'faire olieprijs' te bereiken. En de Amerikaanse olievelden blijken dit jaar minder olie opgepompt te hebben dan eerder gerapporteerd.


Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud