Tsipras neemt beurzen in houdgreep

De Griekse premier Alexis Tsipras blijft de beurzen onder hoogspanning zetten, voorlopig wel zonder grote catastrofes. ©EPA

De aanhoudende Griekse crisis laat de beurzen niet onberoerd. Maar van echte paniek is voorlopig nog geen sprake. Al blijft de Griekse premier Alexis Tsipras hoog spel spelen.

De onverwachte wending in de Griekse situatie tijdens het afgelopen weekend, waarbij de regering van premier Tsipras plots een referendum aankondigde over de eisen van de schuldeisers, leidde zoals verwacht tot stevige verliezen op de wereldwijde beurzen. Die liepen flink op, tot 2,6 procent in Brussel en tot meer dan 3 procent elders in Europa. Maar blinde paniek is het voorlopig nog niet. Ook Wall Street ging in veiligheidsmodus zonder blind op de verkoopknop te rammen.

Dat gaf Tsipras blijkbaar voldoende moed om er maandagavond nog een schepje bovenop te doen. Op de Griekse staatsomroep ERT verbond hij feitelijk zijn lot en dat van zijn regering aan de uitslag van dat referendum. 'Als het Griekse volk kiest voor besparingen, zullen we dat respecteren maar dat mandaat zullen we niet opnemen', liet hij optekenen. Hij probeerde de bevolking ook te sussen door te stellen dat na het referendum de banken gewoon weer open zullen gaan omdat de ECB dan weer kredieten zal verschaffen. Afwachten of dat scenario ook bewaarheid wordt.

Op bedrijfsvlak kwam er nog een opvallend nieuwtje van de restbank Dexia  . Die heeft in een zaak tegen de Amerikaanse grootbank JPMorgan Chase , die al sinds 2012 loopt, die laatste gedwongen om in te stemmen met een schikking. Dexia verwijt JPMorgan dat die tussen 2005 en 2007 loog over de kwaliteit van de hypotheken die het als onderpand gebruikte voor effecten die door Dexia werden gekocht. Hoeveel de schikking bedraagt, is niet bekend. Het gaat om een effectenportefeuille ter waarde van 1,6 miljard dollar.

Dinsdag is het vooral uitkijken naar enkele macro-economische indicatoren, even abstractie makende van nieuwe ontwikkelingen rond Griekenland. In Duitsland zijn er werkloosheidscijfers, in de VS de Case-Shiller index van de huizenprijzen. Al staan beide indicatoren in de schaduw van het Amerikaanse consumentenvertrouwen van de Conference Board. In Brussel publiceert Warehouses Estates Belgium nabeurs zijn halfjaarresultaten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud