Twijfel over VS-economie zet Wall Street op verlies

(tijd) De Europese aandelenmarkten kunnen maandag met verlies van start gaan, nadat Wall Street vrijdag in de rode cijfers was geeindigd. Na tegenvallende cijfers over de Amerikaanse economische groei vragen steeds meer beleggers zich af of de winstprognoses die bedrijven momenteel hanteren niet te hoog gegrepen zijn. In Brussel komen energiegroep Suez en haar dochter Electrabel voor beurstijd met omzetcijfers voor het derde kwartaal. Later op de dag lichten Suez en Gaz de France trouwens de nieuwe bedrijfsstructuur van de fusiegroep toe.

STEMMING

Op WALL STREET zijn de belangrijkste aandelenindices vrijdag flink lager gesloten. De Dow Jones doorbrak daarmee zelfs een winstreeks van vier dagen. Beleggers deden na verontrustende signalen over de groei van de Amerikaanse economie even een stapje terug. Bij de slotbel noteerde de Dow 0,60% lager op 12.090,26 punten. De Nasdaq daalde zelfs met 1,20% tot 2.350,62 en de S&P werd met 0,85% teruggezet tot 1.377,34. De tienjarige Amerikaanse T-bond won 10/32 tot 96-8/32 bij een rendement van 4,66%. Voor de euro werd USD 1,2733 betaald (+0,3%).

De EUROPESE AANDELENMARKTEN waren de dag met lichte winst begonnen. De indices kwamen echter onder druk nadat bekendraakte dat de economische groei in de VS in het derde kwartaal sterker was teruggevallen dan voorzien. Het bruto binnenlands product steeg volgens de voorlopige cijfers van het Amerikaanse Commerce Department met 1,6%, terwijl een toename van 2,2% was voorzien. De Stoxx50 verloor 0,2 procent tot 3.689,33 punten. De EuroStoxx50 zakte 0,2 procent tot 4.017,27 punten.

EURONEXT BRUSSEL nam vrijdag, net als de andere Europese beurzen, een positieve start, maar de beperkte winst smolt al snel weer weg. De beurzen vreesden een sterker dan verwachte afname van de Amerikaanse economische groei in het derde kwartaal. Die vrees werd met de publicatie van de BBP-cijfers bevestigd. In Brussel werd rustig gereageerd op goede resultaten van Solvay en een positieve update van Umicore, maar Zetes schoot hoger nadat de identificatiespecialist gisteravond een grote overname aankondigde. De Bel20 verloor 0,6% tot 4152,32 punten. De index bevat 17 dalers en 2 stijgers.

Volgende BEDRIJVEN kwamen vrijdag nabeurs met nieuws of staan maandag in de belangstelling:

COFINIMMO

De vastgoedbevak Cofinimmo boekte in de eerste negen maanden van 2006 een netto courante winst van 62,09 miljoen euro, quasi een status quo tegenover de 62,15 miljoen in dezelfde periode het jaar voordien. De grootste bevak van het land herziet zijn jaarresultaten lichtjes naar onder. Het resultaat ligt iets onder de verwachtingen. Drie analisten gecontacteerd door Tijd-Nieuwslijn hadden gemiddeld gerekend op een winst van EUR 62,55 miljoen.

EXMAR

De gastankerrerderij heeft in het derde kwartaal een bedrijfsresultaat (ebit) gerealiseerde van 26,3 miljoen dollar. Dat blijkt uit een trading update die het bedrijf vrijdag na beurstijd heeft vrijgegeven. Het resultaat is beter dan verwacht: analisten rekende gemiddeld op een bedrijfsresultaat van 22,35 miljoen dollar.

HAMON

Buitengewone aandeelhoudersvergadering over kapitaalverhoging,

NPM

Onder voorbehoud van de goedkeuring door de buitengewone algemene vergadering van de aandeelhouders van 20 november zal ieder oud effect NPM vanaf 21 november worden omgeruild tegen zes nieuwe effecten NPM. Dat meldde de Nationale Portefeuillemaatschappij vrijdag na beurstijd in een persbericht. Het aantal aandelen van NPM wordt daardoor verzesvoudigd van 18,86 miljoen tot 113,18 miljoen stuks. Het aantal strips stijgt met dezelfde factor van 1,46 tot 8,76 miljoen.

SIOEN

De textielgroep Sioen neemt het Franse Richard Colorants over. Het bedrijf is in Frankrijk de marktleider in de productie van kleurpigmenten op waterbasis. De overname levert Sioen 15 miljoen euro extra omzet op in fijnchemicaliën. Richard Colorants wordt ondergebracht bij de Sioen-dochter EMB (European Master Batch) in Bornem, zo blijkt uit het persbericht.

SUEZ

ELECTRABEL

GAZ DE FRANCE

Energiegroep Suez en dochter Electrabel maken voor beurstijd hun omzetcijfers voor het derde kwartaal bekend.

Suez-gedelegeerd bestuurder Gerard Mestrallet zal samen met Jean-Francois Cirelli, voorzitter en gedelegeerd bestuurder van Gaz de France (GdF) de structuur van de fusiegroep Suez/GdF toelichten tijdens een persconferentie.

TESSENDERLO

PB Gelatins, de gelatineactiviteit van Tessenderlo Group, richt samen met het Chinese Zhejiang Feipeng Gelatin Industry de joint venture PB Gelatins (Pingyang) Co., Ltd. op in de omgeving van Wenzhou in het zuidoosten van China, voor de productie van hoogwaardige gelatine.Dit liet Tessenderlo vrijdag weten in een mededeling.

ZNJ

De directie van ZNJ stelt haar reactie op het niet krijgen van een gerechtelijk akkoord uit met vijf dagen, zo zeggen de communicatieadviseurs van de onderneming en werd bevestigd in een persbericht. Donderdag 2 november geeft de directie van ZNJ meer duidelijkheid over de toekomst van het bedrijf. Maandag wordt het bedrijf door de Brusselse rechtbank van koophandel ingelicht over de redenen voor de weigering van het gerechtelijk akkoord.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud