Uitkijken naar KBC en ECB

Brussel (TIJD-NIEUWSLIJN) Zowel in Europa als in de VS moesten de markten verliezen incasseren, zij het lichte. In Europa wisten de hogere bank- en mijnaandelen de beurzen niet hoger te tillen. Wall Street stond dan weer onder druk na cijfers van Novell, producent van pc-besturingssystemen, en de farmagigant Merck.

In Duitsland zijn de orders voor de verwerkende industrie in okober van dit jaar met 10 procent gestegen ten opzichte van dezelfde maand in 2005. Analisten gingen uit van een toename van 9,1% op jaarbasis.

De Britse industriele productie bleef wel onder de verwachtingen. De wekelijkse Amerikaanse olievoorraden konden geen noemenswaardige reactie losweken op de olieprijs. In Londen ging de prijs van een vat ruwe Brent-olie gisteren 0,03 procent naar beneden tot 63,30 euro.

Voor vandaag/donderdag is het aangekondigde bedrijvennieuws schaars. KBC houdt in Praag de tweede van twee beleggersdagen en in het buitenland komt de autoconstructeur Porsche met definitieve jaarresultaten. In Frankrijk komt Bouygues met derdekwartaalcijfers, in de Verenigde Staten geeft National Semiconductor de cijfers voor het tweede kwartaal.

Op macro-econmisch vlak wordt er vooral uitgekeken naar het rentebesluit van de Europese Centrale Bank om 13.45u. Economen verwachten eenstemmig een verhoging van de basisrente van 3,25 tot 3,50 procent. ECB-voorzitter Jean-Claude Trichet zei na de vorige vergadering van de raad van bestuur dat 'sterke waakzaamheid' nodig is. Economen kijken vooral uit naar de nieuwe economische vooruitzichten van de ECB. Ze hopen ook aanwijzingen te krijgen over het rentebeleid van volgend jaar. Ook de Britse nationale bank geeft een rentebesluit (13u).

STEMMING

De belangrijkste markten in NEW YORK maakten gisteren verlies, in reactie op een tegenvallende omzetontwikkeling bij Novell, de aanbieder van alternatieve pc-besturingssytemen. Meevallende werkgelegenheidscijfers hielden de verliezen beperkt. De toonaangevende Dow Jones eindigde 0,18% lager op 12.309,25 punten. De S&P 500-index moest 0,13 prijsgeven tot 1.412,90 en de Nasdaq Composite eindigde 0,27 procent in de min op 2.445,86.

De EUROPESE BEURZEN hebben woensdag een kalme handelsdag afgesloten met lichte verliezen. De Europese mijn- en bankwaarden gingen er wel op vooruit, maar wogen te licht om voor serieuze bewegingen te zorgen. De DJ Stoxx50 noteerde nagenoeg vlak op 3.610,86 punten. De DJ EuroStoxx50 stond 0,1 procent lager op 4.002,31 punten. De Euronext100 zakte 0,2 procent tot 927,94 punten.

De Parijse beurs moest 0,17 procent prijsgeven. Frankfurt ging een klein beetje lager: -0,05 procent. Euronext Amsterdam verloor 0,25 procent. Londen wist wel heel licht te stijgen: plus 0,06 procent.

EURONEXT BRUSSEL ging gisteren in tegenstelling tot het algemene sentiment op de markten in de buurlanden nipt hoger. De financials gingen voorop in de winst in navolging van positief nieuws bij de Royal Bank of Scotland in het VK. De Bel20 sloot 0,1 procent hoger op 4.179,01 punten. De index telde 10 stijgers, 8 dalers en GBL sloot onveranderd.

Volgende BEDRIJVEN kwamen woensdag nabeurs met nieuws of staan donderdag in de belangstelling:

KBC

- De bank-verzekeraar geeft tijdens een tweedaagse voor beleggers in Praag uitleg bij zijn strategie.

KEYWARE

- Keyware Technologies, de specialist in elektronisch betalen, zal vanaf 2007 kwartaalresultaten publiceren. Dat is het gevolg van de opname van het bedrijf door Euronext in het NextEconomy segment en de overeenkomstige index.

CARESTEL

- Het Italiaanse Autogrill brengt een openbaar bod tegen contanten uit op de uitstaande 34,8 procent van het aandelenkapitaal van Carestel. Autogrill verkreeg daarvoor de toestemming van beurswaakhond CBFA. Het bod bedraagt 5 euro per aandeel Carestel.

CMB

- De scheepvaartgroep CMB boekt een meerwaarde van 37,7 miljoen dollar op de verkoop van het capesizeschip SWS 1051 (175.000 ton) aan Quintana Management uit de Marshall Eilanden.

KBC BIOTECH

- De privak KBC Biotech en KBC Private Equity hebben een belang van 75 procent genomen in de software-ontwikkelaar Applied Maths. Dat bedrijf is gespecialiseerd in software voor biologische en biotechnologische research en diagnostiek. De overige aandelen blijven in handen van het management. Voor KBC Biotech gaat het om een minderheidsparticipatie ter waarde van 1 miljoen euro.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud