Advertentie

UItkijken naar trading update Bekaert

(tijd) Op Wall Street stak de Dow Jones alweer een record op zak. Het grootse aandelenterugkoopplan van Caterpillar was daartoe een van de grootste drivers.

In Brussel is het vrijdag uitkijken naar de resultaten van Bekaert, Elia, Van de Velde en Aedifica.

Voor macro-economisch nieuws wordt enerzijds naar Duitsland gekeken (CPI-index) en de VS: PPI, bouwvergunningen en het voorlopige Michigan-vertrouwen.

STEMMING

Op EURONEXT BRUSSEL heeft de Bel20 met een miniem verlies de beursdag afgesloten. Beleggers juichten mediaverhalen rond een mogelijke fusie tussen de twee grootste biergroepen ter wereld, het Belgisch-Braziliaanse InBev en het Amerikaanse Anheuser-Busch, toe, maar een lager dan verwachte operationele winst voor de chemie- en farmagroep Solvay drukte het sentiment. De scherpste koersval werd opgetekend door ICOS Vision, dat donderdagmorgen een omzetwaarschuwing gaf.

De EUROPESE BEURZEN zijn donderdag richtingloos gesloten. De indices konden zich niet optrekken aan de Verenigde Staten, omdat de beurzen daar aarzelend aan de handelssessie begonnen. Beleggers stonden aan de zijlijn na drie dagen van hogere koersstanden.

De indices in NEW YORK hebben donderdag na een vlakke opening uiteindelijk de weg omhoog gezocht en vastgehouden, maar het ging niet van harte. Een positief rapport over het vertrouwen onder de Amerikaanse huizenbouwers hielp mee.

Volgende BEDRIJVEN kwamen donderdag nabeurs met nieuws of staan vrijdag in de belangstelling:

BEKAERT

- trading update vierde kwartaal, voorbeurs

DEXIA

- De Amerikaanse Dexia-dochter Financial Security Assurance (FSA)heeft in 2006 een nettowinst van 424 miljoen dollar (322 miljoen euro) gerealiseerd. Dat is een stijging met 30 procent ten opzichte van 2005. De operationele winst steeg met 8,7 procent tot 363 miljoen dollar. Dat heeft de groep, die zich specialiseert in het verzekeren van kredietrisco's, donderdag gemeld in een persbericht.

ELIA

- jaarcijfers, voorbeurs

AEDIFICA

- Halfjaarcijfers

BRANTANO

- De verdeler van schoenen en sportkledij Brantano heeft over 2006 een nettowinst gehaald van 29,2 miljoen euro, tegenover 10,5 miljoen euro in 2005. Dat resultaat is wel positief beinvloed door 29,1 miljoen euro uit de verkoop van vastgoed. Analisten hadden in hun vooruitzichten geen rekening gehouden met die operatie en kwamen daardoor uit op een gemiddelde nettowinst van 5,21 miljoen euro.

- De recurrente bedrijfswinst (REBIT), dus zonder de opbrengsten uit de vastgoedverkoop, kwam uit op 9,7 miljoen euro, tegen 19,1 miljoen euro in 2005. Daarmee blijft Brantano net onder de verwachtingen van de analisten, die gemiddeld hadden gerekend op 9,89 miljoen euro.

- De bonus die uit de verkoop van het vastgoed leidt wel tot een verhoging van het brutodividend van 1,35 euro tot 1,50 euro. Netto komt dat neer op een dividend van 1,125 euro voor 2006.

CUMERIO

- Het beurshuis Morgan Stanley heeft een belang van 3,51 procent in de kopersmelter Cumerio opgebouwd.

IPTE

- De Genkse onderaannemings- en automatiseringsgroep IPTE haalde in 2006 een nettowinst van 1,9 miljoen, 14 procent minder dan een jaar eerder. Dat is teleurstellend. Het bedrijf startte 2006 met de ambitie om met 20 a 30 procent te groeien maar stelde die verwachting in november bij tot een stabiele winst. Nu blijkt dat ook dat te hoog gegrepen was.

- De winstdaling is het gevolg van het afboeken van vorderingen en voorraden voor klanten ten bedrage van 0,7 miljoen euro. Daartegenover stond wel een eenmalige winst van 0,5 miljoen euro.

- De omzet steeg 9,5 procent tot 138 miljoen euro, in lijn met de verwachtingen. In de zomer mikte het bedrijf nog op 10 a 15 procent omzetgroei.

TELENET

- Telenet wil in 2007 'de groei bewerkstelligen' na degelijke cijfers in 2006. Het Mechelse kabelbedrijf gaat voor het huidige boekjaar uit van een omzetgroei van 12 à 15 procent, een marge op de bedrijfskasstroom van meer dan 45 procent en bedrijfsinvesteringen van 210 tot 230 miljoen euro.

- Met deze groeivooruitzichten voor 2007 overtreft Telenet de verwachtingen van de analisten. De omzet komt volgens het bedrijf uit tussen 911 en 935 miljoen euro, daar waar de consensus 914 miljoen bedraagt. Ook op het vlak van de marge op de bedrijfskasstroom (ebitda) is Telenet positiever: meer dan 45 procent tegenover 44,1 procent.

- In 2006 boekte het bedrijf een omzetgroei van 11 procent tot 821 miljoen euro. Dat is in lijn met de eigen prognose en boven de gemiddelde verwachting van 817 miljoen. De marge op de bedrijfskasstroom van 45 procent doet eveneens beter dan verwacht (44,7%), maar zakt wel ten opzichte van 2005 (45,8%). Telenet voorspelde midden 2006 een marge tussen 44 en 45 procent.

- Voor het eerst slaagt Telenet erin een boekjaar af te sluiten met een nettowinst: 8,5 miljoen euro tegen een verlies van 77 miljoen euro in 2005. De vier analisten die door Tijd-Nieuwslijn werden gecontacteerd, gingen gemiddeld uit van een nettowinst van 9,1 miljoen euro.

THROMBOGENICS

- Biggar Limited heeft zijn participatie in het biotechnologiebedrijf ThromboGenics opgetrokken van 36,68 procent tot 41,98 procent. Die verhoging is het gevolg van de verkoop door D. Collen Research Foundation van 5,30 procent van de aandelen in ThromboGenics aan Biggar.

VAN DE VELDE

- jaarcijfers, voorbeurs

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud