Umicore-aandeel onder druk

In eigen land komen vandaag opnieuw twee Bel20-ers met kwartaalcijfers, materialentechnologiegroep Umicore doet dat voor de opening van de beurs, GBL na de sluiting van Brussel. De holding rond Albert Frère profiteerde in het eerste kwartaal van mooie meerwaarden op de verkoop van Arkema en Pernod Ricard en beschikt weer over een nettokaspositie.

Het aandeel zit nog steeds met een onderwaardering van ruim 25 procent. Vrijdag zorgde cementgroep Lafarge, waar GBL één van de grootste aandeelhouders is, voor een vervelende verrassing door een fors lagere nettowinst aan te kondigen als gevolg van afboekingen op Griekse orders. Maar dat zal uiteraard geen impact hebben op het resultaat van het tweede kwartaal.

Voor materialentechnologiegroep Umicore is het de vraag of hij een nieuwe winstwaarschuwing zal uitsturen. Sinds april rekent het management op een vork van 370 tot 410 miljoen euro recurrente bedrijfswinst (EBIT) over het hele jaar tegenover 416 miljoen in 2011. Die prognose gaf Umicore bij de bekendmaking van zijn eerstekwartaalcijfers en de markt reageerde teleurgesteld omdat ze op een verdere resultaatsverbetering had gerekend.

Maar de analisten van KBC Securities, Rabobank en Bank Degroof denken nu dat het toch wel heel moeilijk wordt om zelfs die verlaagde prognose te halen als gevolg van de lagere grondstofprijzen en het onzekere economische klimaat. Ze verwachten dat de REBIT met vier procent zal dalen tot 203 à 204 miljoen. Alle divisies zouden lagere resultaten boeken met uitzondering van de katalysatoren.

De markt krijgt vandaag ook een goed beeld hoe het met de Europese luchtvaart is gesteld omdat twee verschillende businessmodellen met cijfers komen. Bij de Ierse prijsvechter Ryanair, intussen één van de meest rendabele luchtvaartmaatschappijen ter wereld, heeft CEO Michael O’Leary niet de gewoonte de markt te ontgoochelen met resultaten. Wel geeft de budgetvlieger vaak erg conservatieve prognoses en die zou wel eens neerwaarts kunnen aangepast worden.

Aan het andere eind van het spectrum bevindt zich het zieke Air France-KLM dat nu al maanden onderhandelt over bezuinigingen, al veel plannen heeft aangekondigd maar keer op keer teleurstelt met de cijfers. Het tij moet echt wel gaan keren want de Franse staat kan en mag niet alle sectoren ter hulp komen. De groep heeft het verzuimd zijn kostenbasis grondig aan te pakken voor de crisis uitbrak en betaalt daar nu cash voor.

En dan zijn er nog een aantal interessante macro-economische indicatoren op komst. In de voormiddag worden de cijfers over het ondernemersvertrouwen en het consumentenvertrouwen in de eurozone bekendgemaakt. Voor ons land is het uitkijken naar het inflatiecijfer voor juli.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud