Umicore en Zinifex willen grootste zinkproducent ter wereld oprichten

Brussel (TIJD-NIEUWSLIJN) Wall Street sloot maandag voorzichtig hoger. In Belgie maakte Umicore nabeurs bekend dat het samen met het Australische Zinifex de grootste zinkproducent ter wereld gaat oprichten.

Op macro-economisch vlak zullen de markten vandaag/dinsdag vooral uitkijken naar de vergadering van de Federal Reserve over het monetair beleid in de Verenigde Staten. Economen denken dat de Amerikaanse beleidsmakers de rente ongewijzigd zullen laten op 5,25 procent. De laatste keer dat de Fed de rente verhoogde, was in juni van dit jaar. De markt zal scherp naar de toelichting van voorzitter Ben Bernanke luisteren, benieuwd naar mogelijke signalen van een toekomstige verlaging van de rente.

De Europese beurzen gingen vlot hoger na nieuwe fusie- en overnameberichten in de staal- en financiele sector. Op Euronext Brussel kon de Bel20 een nieuw record neerzetten.

Om 11 uur wordt in de Duitsland de ZEW-indicator van het ondernemersvertrouwen bekendgemaakt.

STEMMING

- De belangrijkste graadmeters in New York zijn de nieuwe handelsweek positief begonnen. Met het oog op het rentebesluit van de Federal Reserve dinsdagavond was de stemming afwachtend, en bleven de winsten beperkt. De Dow Jones sloot 0,17% hoger op 12.328,48 punten. De Nasdaq steeg met 0,23% tot 2.442,86 en de S&P wist 0,23% bij te schrijven tot 1.413,04. De tienjarige Amerikaanse T-bond noteerde bij het slot 6/32 hoger op 97-12/32, bij een rendement van 4,50%.

- Nieuwe fusie- en overnameberichten in de staal- en financiele sector zorgden voor winst op de Europese aandelenmarkten. De DJ Eurostoxx50 eindigde 0,8 procent hoger op 4.052,89 punten. De DJ Stoxx50 ging 0,6 procent hoger tot 3.650,28 punten. De Euronext100 steeg 0,7 procent tot 938,90 punten.

- Euronext Brussel is de week met een nieuw record gestart. Optimisme over de Amerikaanse economie en de sterke prestatie van de Europese beurzen na een nieuwe reeks overnameberichten maakten dat de Bel20 tot het hoogste peil ooit is geklommen. De beursgraadmeter eindigde 0,6 procent hoger op 4.280,82 punten, en doorbrak daarmee zijn vorige record van midden november. De index telde 17 stijgers en 2 dalers.

Volgende BEDRIJVEN kwamen maandag nabeurs met nieuws of staan dinsdag in de belangstelling:

UMICORE

- De Belgische materialengroep Umicore en de Australische producent van zink, lood en zilver Zinifex, willen de grootste zinkproducent ter wereld oprichten.

- Beide groepen ondertekenden daartoe gisteravond een 'memorandum of understanding' met als doel de zinkraffinage en legeringsactiviteiten samen te voegen in een joint venture.

- De nieuwe maatschappij wordt opgericht naar Belgisch recht met een wereldwijde hoofdzetel in Londen en regionale centra in Melbourne en Balen. De joint venture stelt 4.500 mensen tewerk op vier continenten en moet jaarlijks ongeveer 1,2 miljoen ton zink en zinklegeringen produceren.

COLRUYT

- Colruyt heeft de financiele resultaten voor de eerste helft van het boekjaar 2005/2006 gedeeltelijk herwerkt. Dat heeft onder meer tot gevolg dat de bedrijfswinst van de supermarktketen stijgt van 158,2 tot 163,9 miljoen euro, maar heeft geen impact op de nettowinst.

CITY HOTELS

- De aandeelhouders van de hotelvastgoedgroep hebben op de buitengewone aandeelhoudersvergadering ingestemd met de ontbinding van de vennootschap.

BEFIMMO

- De vastgoedbevak Befimmo neemt de Luxemburgse vennootschap Axento over. Dat meldt Befimmo in een persbericht. Axento is eigenaar van een vastgoedproject met kantoren, winkels en een ondergrondse parking op het zogenaamde Plateau du Kirchberg. De transactie wordt afgerond in 2009. Financiele details over de transactie werden niet gegeven.

PUNCH TELEMATIX

- Het telematicabedrijf Punch Telematix laat in een persbericht weten dat het de afgelopen weken duizend totaaloplossingen heeft verkocht. Het aantal is goed voor 15 klanten, verduidelijkt gedelegeerd bestuurder Luc Lammens.

METRIS

- Eerste notering op Eurolist by Euronext.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud