Update bij Electrawinds-steunpilaar Gimv

Na de ietwat deprimerende cijfers van de voorbije week, die aangaven dat de Europese economie slechts zeer geleidelijk herstelt, is het volgende week uitkijken of de stemming onder aankoopdirecteurs en bij de ondernemers in het algemeen even bedrukt is.

Na de geruststellende woorden van Janet Yellen, kandidaat-voorzitster voor de Amerikaanse centrale bank (Federal Reserve), die liet verstaan de steun voor de economie niet plots drastisch te gaan terugdraaien, kende Wall Street een slot van de week in een positieve stemming. De Dow Jones sloot vrijdag met een winst van 0,54 procent. De S&P500 deed er 0,33 procent bij en de Nasdaq Composite 0,42 procent.

Overigens liet het Witte Huis vrijdag nog weten er alle vertrouwen in te hebben dat de Amerikaanse Senaat de aanstelling van Yellen zal goedkeuren.

Woensdag worden de notulen van de jongste vergadering van de Fed gepubliceerd en is er meer zicht op de visie van de bestuurders. De Fed besliste op 30 oktober vooralsnog maandelijks voor 85 miljard dollar schuldpapier te blijven kopen.

In Europa is het enigzins spannend afwachten hoe het vertrouwen evolueert. Voor verscheidene indicatoren die deze week worden gepubliceerd, wordt verwacht dat ze op een voortzetting van het herstel zullen wijzen. Zo is er de PMI-indicator die de stemming peilt bij de aankoopdirecteurs van grote bedrijven en waarvan een (zeer) lichte verbetering wordt verwacht.

Europese cijfers gaan echter steeds gepaard met omschrijvingen als 'licht' en 'geleidelijk' - zie ook de jongste cijfers over de economische groei. Deze week moet blijken in hoeverre de ondernemers in België en Duitsland daar vertrouwen uit putten.

Bedrijfsnieuws

De golf van kwartaalupdates mindert aan kracht, althans in eigen land. Maandag is er wel (oa) nog eentje van Roularta.

Donderdag volgt dan die van Gimv - overigens slaat die op het tweede kwartaal van Gimvs gebroken boekjaar. Het was het kwartaal van het bod op de grafische groep Xeikon, van de uitstap uit Ablynx en Endosense en van de schoonmaak bij Grandeco. Maar vooral is het hopen op nieuws over de plannen met het groenestroombedrijf Electrawinds.

In het buitenland komen ook nog bekende namen met kwartaalcijfers, waaronder dinsdag Easyjet (VK) en Home Depot (VS) en donderdag ThyssenKrupp (Duitsland) en SAB Miller (VS).

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud