Vier jaar Amerikaans nulrentebeleid

Om 11 uur weten we hoe het met de industriële productie in de eurozone gesteld was in de maand oktober.

Beleggers hebben dinsdag massaal ingezet op een nieuwe zet van Ben Bernanke, de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank. Ook economen gaan ervan uit dat de Federal Reserve bovenop de bestaande inkopen van 40 miljard dollar herverpakte hypotheken nog iets anders uit de hoed tovert om de Amerikaanse economie aan te zwengelen. Een mogelijkheid is dat Bernanke ook nog eens maandelijks 45 miljard dollar Amerikaanse staatsobligaties inslaat.

Door de massale groeistimuli is de balans van de Fed intussen spectaculair opgeblazen, tot bijna 4.000 miljard dollar. Woensdag 'viert' de Federal Reserve bovendien vier jaar nulrentebeleid. Bernanke gaat ervan uit dat de ultralage rente en de massale inkopen van vastrentend economisch papier de Amerikaanse economie zal aanzwengelen. Maar tot dusver heeft het geld vooral Wall Street gediend.

Vandaar dat de likkebaardende beleggers de Amerikaanse beurzen dinsdag stevig hoger stuurden. De S&P500 'herstelde' daardoor van de deuk die de index opliep na de herverkiezing van president Barack Obama.

Om 18.30 uur Belgische tijd weten beleggers of hun verwachtingen worden ingelost. Om 20.15 uur Belgische tijd geeft de Fed-voorzitter een persconferentie.

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud