Vingers kruisen voor renteknip ECB

Beleggers in Europa kijken donderdag reikhalzend uit naar het rentebesluit van de ECB, voorzien om 13.45 uur. Iedereen hoopt op een renteknip, die de sputterende economie weer wat meer zuurstof moet geven. Het wordt ook uitkijken naar het begeleidende commentaar van voorzitter Mario Draghi. Hij moet een antwoord formuleren op de steeds luider klinkende roep dat de ECB een grotere rol gaat spelen in de bestrijding van de eurocrisis.

Even voordien kunnen de centrale bankiers nog een extra zetje krijgen vanuit Duitsland. Om 12 uur worden daar de fabrieksbestellingen over de maand mei bekend gemaakt. Die moeten aantonen of de Duitse economie immuun kan blijven voor de problemen elders in de eurozone, of mee in het moeras dreigt gesleurd te worden.

Ook in de VS staan er enkele belangrijke macro-economische indicatoren gepland. Er zijn cijfers over de arbeidsmarkt, in de vorm van de werkgelegenheid in de privésector over juni van loonstrookjesverwerker ADP. En dan is er de ISM-index over de dienstensector in juni, die het ondernemersvertrouwen in dat deel van de economie weerspiegelt. Vraag is of die het onverwacht scherpe pessimisme in de industrie zal weerspiegelen.

Op bedrijfsvlak is het uitkijken naar de omzetcijfers van lingeriegroep Van de Velde, die voorbeurs de revue passeren. Ter herinnering: Van de Velde trok in april aan het winstalarm. De zijsprong naar de retailsector levert voorlopig nog niet de gewenste resultaten op. Vooral de Amerikaanse keten Intimacy zorgt voor kopbrekens, en Van de Velde heeft daar nu rechtstreeks het roer in handen genomen. Voor heel 2012 mikt het management op een daling van de bedrijfskasstroom bij een 'stabiele tot licht lagere omzet'. Afwachten hoe dat weerspiegelt wordt in de halfjaaromzetcijfers.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud