Volatiele sessie in New York door 'fiscal cliff'

De vrees dat de Verenigde Staten de begrotingsafgrond inrijden domineerde ook donderdag weer de beurzen. Vooral de uitspraak van Harry Reid, de leider van de Democratische fractie in de Senaat, dat hij dat effectief ziet gebeuren, maakte beleggers nerveus. In Europa wisten de meeste beurzen nog wat winst vast te houden, in New York was de sessie extreem volatiel.

Dat de indexen uiteindelijk met minieme verliezensloten, had te maken met een bericht dat het Huis van Afgevaardigden ook op 30 december - zondag dus - een zitting plant. De markten hopen duidelijk dat dan eindelijk de rede zal zegevieren, en dat er uiteindelijk toch een akkoord uit de bus zal komen.

Afwachten of daarmee de vrees wat is geluwd. Voor vandaag vrijdag is er alvast weinig ander nieuws dat de beurzen kan sturen. Van de Japanse inflatie worden we doorgaans niet happy - al kan de nieuwe regering daar misschien verandering in brengen - en misschien ook niet van de Franse consumptie (08.45 uur).

Donderdagavond was er in Brussel wel nog wat bedrijfsnieuws. Solvay kondigde aan dat het een controlerend belang heeft verworven in Sunshield Chemicals, een Indiase producent van oppervlakte-actieve stoffen. De tak Novecare kan hierdoor haar productengamma in India sneller ontwikkelen, luidt het in een persbericht.

Interessanter was een mededeling van Dexia met de nieuwe samenstelling van de raad van bestuur. Die wordt zoals geweten slanker en zal vanaf 31 december maar 9 leden meer tellen. Nieuwkomers zijn, naast de al bekende komst van Bart Bronselaer (voorzitter van Royal Park Investments), de Belgen Paul Bodart en Alexandre De Geest en de Fransman Hervé de Villeroché, die gecoöpteerd worden. De hele herschikking hangt vast aan de kapitaalverhoging met 5,5 miljard door de Belgische en Franse staat.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud