Vooruitblik Euronext Brussel 24 oktober

Vandaag is D-Day voor Ford Genk. De Amerikaanse autofabrikant Ford wil zijn fabriek in Genk sluiten, stelt de Duitse krant Frankfurter Allgemeine Zeitung die zich beroept op bronnen bij het bedrijf. Vandaag is er een bijzondere ondernemingsraad en zit Ford eveneens samen met Vlaams minister-president Kris Peeters en premier Elio Di Rupo.

Vandaag trekt Mario Draghi naar het hol van de leeuw. De ECB-voorzitter wil Berlijn overtuigen van zijn beleid om obligaties van noodlijdende lidstaten op te kopen om zo uit de eurocrisis te geraken. Voor veel Duitse politici zijn die inkopen als vloeken in de kerk. Ze staan dwars op de monetaire orthodoxie van de Bundesbank, de centrale bank waarnaar de ECB is geboetseerd.

Draghi trekt ten strijde om Duitse politici ervan te overtuigen dat zijn beleid de inflatie niet op hol zal doen slaan en de Duitse belastingbetalers ook niet zal opzadelen met schulden die ze nooit zullen kunnen terugbetalen. De Bundesbank heeft maandag alvast openlijk brandhout gemaakt van Draghi's beleid, wat zijn missie in het Duitse parlement vandaag extra moeilijk maakt. 

Tijdens een gesloten bijeenkomst zal hij de leden van een aantal gespecialiseerde commissies toespreken. Nadien komt er een persconferentie op het dakterras van het Duitse parlement 'als het weer het toelaat'. 

Het resultatenseizoen kabbelt voort in Brussel. Voorbeurs komen Barco en Nyrstar met een kwartaalupdate.

Ook in Duitsland geven een aantal grote bedrijven een inkijk in hun derde kwartaal: softwarereus SAP, autobouwer Volkswagen en chemiereus Wacker Chemie. Uit Zweden krijgen we te horen hoe het autobouwer Volvo verging in het afgelopen kwartaal, net als machinebouwer Atlas Copco en de producent van auto-onderdelen Trelleborg.

In de Verenigde Staten belooft het ook een drukke dag te worden. Beleggers verwachten resultaten van telecomgigant AT&T en vliegtuigbouwers Boeing en Lockheed Martin.

Niet alleen bedrijven gunnen beleggers een kijk op de staat van de economie. Woensdag weten we ook hoe het met het gemoed van de Chinese, Duitse en Amerikaanse ondernemers is gesteld. 

En om kwart na acht Belgische tijd deelt Ben Bernanke, de voorzitter van de Federal Reserve, zijn rentebesluit mee. Economen gaan ervan uit dat Bernanke, die waarschijnlijk geen derde termijn wil uitrijden, de rente op 0,25 procent houdt.

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud