Vooruitblik Euronext Brussel van dinsdag 3 januari 2012

Wall Street trapt dinsdag het beursjaar 2012 af. Beleggers krijgen met het ondernemersvertrouwen voor december (16 uur) meteen de eerste polsslag van de Amerikaanse economie.

Maandag zijn de Europese beurzen 2012 met een opsteker gestart. 'Beleggers beginnen met een propere lei en zetten vers geld aan het werk', zegt een vermogensbeheerder. Bekaert was een uitschieter in Brussel dankzij Chinese interesse in een Duitse 'sectorgenoot' van Bekaert.

Vooral de eurozone belooft op een beroerd jaarbegin af te stevenen. Een boodschap die de voornaamste Europese leiders ook onomwonden meegaven in hun nieuwjaarsboodschap. Bovendien bleef de tegen eind 2011 beloofde Griekse schuldherschikking uit en dreigt die voor de Europese banken op een nog grotere strop uit te draaien.

Toch sloot de Euro Stoxx50 maandag ruim 2 procent hoger, in Brussel ging de Bel20 1,5 procent hoger. Bij een dunne handel viel het koersverloop op van de noodlijdende groenestroomspecialist 4Energy, die een beetje respijt krijgt van zijn banken-schuldeisers. Het aandeel sprong in de voormiddag tot 13 procent hoger, en sloot uiteindelijk 5 procent hoger.

Ook Bekaert beleefde een mooie dag met een winst van 3,9 procent. De Chinese zonne-energiespecialist LDK Solar snelt de noodlijdende Duitse branchegenoot Sunways ter hulp met een kapitaalinjectie. De Chinese interesse vuurde meteen de hele zieltogende sector aan. Ook de toeleveranciers, zoals Bekaert, mochten even uit het verdomhoekje. Bekaert is een belangrijke producent van zaagdraad, dat gebruikt wordt om zonnepannelen te versnijden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud