Vooruitblik op komende beursweek

1. De Japanse postbode als redder van de aandelencultuur

Woensdag krijgt de beurs van Tokio niet één maar drie nieuwkomers van formaat: Japan Post Holdings, Japan Post Bank en Japan Post Insurance. Met de gedeeltelijke privatisering van de gigantische staatsposterijen, inclusief een aparte notering voor de bank- en verzekeringsafdelingen, kent Tokio zijn grootste privatisering sinds die van de telecomoperator NTT in 1987. Premier Shinzo Abe hoopt met de relatief hoog renderende postaandelen de aandelencultuur bij de traditioneel risicoaverse Japanse spaarder een boost te geven. Dat lijkt aardig te lukken: alleen al bij marktleider Nomura openden beleggers in oktober 2.500 effectenrekeningen per dag om op de beursintroductie van het trio te kunnen intekenen. Door de grote interesse kon de overheid de intekenprijs van de topholding vastprikken op 1.400 yen, de bovenkant van de prijsvork. Met de drie introducties haalt Tokio 1.400 miljard yen (10,5 miljard euro) op voor de heropbouw van het noordoosten van het land.

2. Maakt jobrapport VS weg vrij voor renteverhoging in december?

Het Amerikaanse ministerie van Arbeid publiceert vrijdag zijn maandelijks rapport over de arbeidsmarkt. Economen voorspellen dat het aantal jobs in oktober met 180.000 is gestegen na een lager dan verwachte jobcreatie van 142.000 in september. De werkloosheidsgraad bleef wellicht stabiel op 5,1 procent. De Amerikaanse centrale bank (Fed) liet doorschemeren dat ze op 16 december wellicht de rente zal verhogen. Maar ze merkt op dat ze de rente maar zal optrekken als het herstel van de arbeidsmarkt doorzet en er voldoende aanwijzingen zijn dat de inflatie zal stijgen naar de doelstelling van 2 procent. Volgens de rentemarkt is er 50 procent kans op een renteverhoging in december.

3. Is zwakte Duitse economie voorbij?

Duitsland publiceert de septembercijfers van de fabrieksbestellingen (donderdag) en de productie (vrijdag). In augustus zijn die meer gedaald dan verwacht. Dat was mee te wijten aan de timing van de zomervakantie. Er wordt verwacht dat de bestellingen met 1 procent zijn gestegen na de daling met 1,8 procent in augustus. De productie steeg wellicht met 0,5 procent na de terugval met 1,2 procent.

4. Kwart van Bel20 komt met update aandraven

Na het cijferbombardement vorige week is het rustiger tijdens de herfstvakantie. Toch komt een kwart van de Bel20 met resultaten: de nutsgroep Engie komt woensdag, maar heeft al gewaarschuwd dat de winst over 2015 lager zal uitvallen dan verwacht. Dit omdat de scheurtjescentrales Doel 3 en Tihange 2 langer dicht blijven en dat dat maandelijks 40 miljoen minder winst betekent. Ook Ageas komt woensdag met cijfers. Bij de verzekeraar was er een ‘pre-waarschuwing’ met de boodschap dat het slechte beursklimaat via een afboeking op de aandelenportefeuille een hap uit het resultaat neemt. Donderdag volgt Bpost, vrijdag zijn GBL en Cofinimmo aan de beurt. Later in november resten ‘zomerupdates’ van Delta Lloyd en Elia (10), Bekaert (13), KBC (16) en AvH (22). D’Ieteren geeft geen kwartaalupdate. Beleggers die hopen op meer inzage op de impact van de VW-crisis moeten geduld oefenen tot de beleggersdag van 8 december.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud