Advertentie
Advertentie

Waar u komende week moet naar uitkijken.

1/ Dalen Amerikaanse bedrijfswinsten?

Het resultatenseizoen in de VS komt volgende week op kruissnelheid nadat aluminiumgroep Alcoa deze week de spits heeft afgebeten. De verwachtingen zijn niet hoog gespannen, want analisten voorspellen dat de bedrijven van de S&P500-index in het eerste kwartaal 5,8 procent minder winst hebben geboekt dan in dezelfde periode van vorig jaar. Intel, Johnson & Johnson, JPMorgan en Wells Fargo publiceren dinsdag kwartaalresultaten. Later volgen onder meer Bank of America (woensdag), Citigroup en Goldman Sachs (donderdag) en General Electric (vrijdag). De dure dollar ondermijnt de winst van exporteurs en bedrijven met buitenlandse dochters, terwijl de goedkope olie de winst drukt van de oliemaatschappijen. Beleggers met Belgische en Europese ondernemingen in portefeuille moeten nog even wachten op cijfers. Global Graphics publiceert maandag wel een trading update.

2/ Koelt de Chinese economie verder af?

China publiceert woensdag als eerste groot land cijfers over de economische groei in het eerste kwartaal. Analisten verwachten dat de groei is gedaald tot 7 procent jaar op jaar, het laagste peil sinds het eerste kwartaal van 2009. In het vierde kwartaal van vorig jaar groeide de economie nog met 7,3 procent. De afkoeling van de oververhitte huizenmarkt en de lage groei in de VS begin dit jaar hadden een negatieve invloed op de groei. Peking mikt voor heel 2015 op 7 procent groei, tegenover 7,4 procent in 2014.

3/ Welke boodschap zal de ECB verkondigen?

De Europese Centrale Bank (ECB) houdt woensdag, een dag vroeger dan normaal, haar zeswekelijkse vergadering over het monetair beleid. Zij zal wellicht geen nieuwe maatregelen aankondigen omdat de aankoop van staatsobligaties nog maar pas is gestart. De ECB heeft in maart voor 61 miljard euro overheidspapier en andere obligaties aangekocht, een fractie meer dan de doelstelling van 60 miljard. Het is ook uitkijken naar commentaren van ECB-voorzitter Mario Draghi over Griekenland. De gesprekken tussen Griekenland, de Europese Commissie en het Internationaal Monetair Fonds over extra steun verlopen moeizaam. De ECB weigert Griekse staatsobligaties als onderpand te aanvaarden voor leningen zolang de relaties tussen Athene en de internationale geldschieters niet zijn genormaliseerd.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud