Waar u komende week naar moet uitkijken

Beleggers zetten zich best schrap voor een drukke komende beursweek. Die is met de snipperdag op 1 mei ingekort, maar niettemin zeer goed gevuld. We halen er voor u nu al de essentie uit:

1 Wordt 2015 het jaar van het winstherstel voor Umicore?

Beleggers krijgen komende week flink wat Belgische bedrijfsresultaten voorgeschoteld met onder meer updates van GDF Suez op maandag, Telenet en Umicore dinsdag, Delhaize op woensdag en UCB, Exmar en Euronav op donderdag.

Het interessantst belooft Umicore te worden. De materiaaltechnologiegroep verschaft traditioneel samen met de update over het eerste kwartaal een eerste becijferde prognose voor de jaarwinst. Over boekjaar 2014 kwam de bedrijfswinst als gevolg van de lagere prijs voor edelmetalen uit op 274 miljoen euro, de derde daling op rij. In februari beloofde Umicore summier ‘herstel van de winstgevendheid’ in 2015, nu zou die belofte concreter moeten worden.

2 Biocartis trekt naar de beurs

Brussel mag een nieuwkomer welkom heten: Biocartis. Beleggers konden tegen 11,50 euro per aandeel  intekenen op aandelen van ontwikkelaar van kleine mobiele laboratoria. En ze deden dat met overgave: de intekenperiode kon vervroegd afgesloten worden. De gunstige nieuwsstroom voor biotech wakkert de interesse van de Belg aan: zo kwam het ex-bedrijf van Biocartis-CEO Rudi Pauwels, Galapagos, met prima nieuws over het reumamiddel in ontwikkeling. 

3 Is Fed bezorgd over groeivertraging in VS?

De Amerikaanse centrale bank (Fed) vergadert woensdag over het rentebeleid. Ze zal de rente niet verhogen, maar kan signaleren dat ze in juni wellicht haar beleid zal verstrakken. Daarom kijken analisten uit naar de commentaar over de afkoeling van de economie. Enkele uren voor het rentebesluit zullen de VS wellicht meedelen dat de groei in het eerste kwartaal is gehalveerd tot zowat 1 procent op jaarbasis. De groeivertraging is onder meer te wijten aan tijdelijke factoren als de strenge winter en stakingen in sommige havens. Maar ook de dure dollar speelt een rol en baart de Fed zorgen. Dat kan tot gevolg hebben dat de Fed pas vanaf september de rente optrekt.

4 Versnelt de groei van de Belgische economie?

Het Instituut voor de Nationale Rekeningen deelt woensdag mee hoeveel de Belgische economie is gegroeid in het eerste kwartaal. De meeste analisten verwachten 0,3 procent groei, tegenover 0,2 procent in het vierde kwartaal van 2014. Johan Van Gompel van KBC gelooft dat de uitvoer de motor was van de economische groei. Hij signaleert net als zijn ING-collega Philippe Ledent dat de zwakke euro en lage energieprijzen de economische groei stimuleren. Geert Gielens van Belfius, die 0,4 procent groei voorspelt, merkt op dat ook de private consumptie, de investeringen en de milde winter de economische activiteit in ons land opkrikten.

5 Is periode van negatieve inflatie voorbij?

Zowel België als de eurozone publiceert volgende week inflatiecijfers voor april. Het Federaal Planbureau verwacht dat de Belgische inflatie is gestegen naar 0,1 procent, tegenover -0,4 procent in maart. De inflatie in de eurozone steeg volgens economen van --0,1 naar 0 procent.De inflatie stijgt omdat de olieprijzen opveren na de forse daling vorig jaar.

In België is de stijging veel groter dan in de eurozone omdat de impact van de btw-verlaging op elektriciteit wegvalt. De federale regerijng verlaagde in april vorig jaar de btw van 21 naar 6 procent. De inflatie blijft wel veel lager dan de doelstelling. De Europese Centrale Bank streeft naar een inflatie van ‘minder dan maar dicht bij 2 procent’. Het ziet er dus naar uit dat de ECB nog enige tijd haar stimulerend monetair beleid zal voortzetten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud