Advertentie

Waar u volgende week naar moet uitkijken

Voor fans van zowel bedrijfs- als macro-economisch nieuws belooft het komende week een boeiende vijfdaagse te worden, vooral dan in de tweede helft. Een overzicht van de belangrijkste agendapunten:

Het dividend van KBC ...

De bank- en verzekeringsgroep KBC mag donderdag een drukke cijferochtend aftrappen. Nu de crisiserfenis opgekuist is, verwachten analisten geen verrassingen. Ook het dividend is bekend, aangezien KBC-topman Johan Thijs al in februari 2014 zei over het boekjaar 2014 maximaal 2 euro bruto uit te keren. Over 2015 zou er net als over 2013 geen dividend zijn, om maximaal dure couponbetalingen op de resterende Vlaamse staatssteun uit te sparen.

... en dat van Ageas

Samen met KBC komt ook de andere Belgische ‘financial’ uit de Bel20, Ageas, met de jaarresultaten. De algemene rekening, zeg maar de vergaarbak van de crisiserfenis, zou mede door de voorziening voor de Amsterdamse FortisEffect-claim, over 2014 in het rood duiken. Maar analisten zien de winst van de onderliggende verzekeraar met zo’n 15 procent toenemen, van 654 naar 750 miljoen euro. En dat belooft veel goeds voor het dividend, aangezien Ageas in principe 40 à 50 procent van de verzekeringswinst naar de aandeelhouders laat vloeien. KBC Securities mikt op een brutodividend van 1,60 euro, 14 procent meer dan de 1,40 euro over boekjaar 2013. ING mikt op 1,58 euro.

Nog een laatste kwakkelkwartaal voor Europa? 

Eurostat publiceert vrijdag cijfers over de economische groei in de eurozone. De ­economische activiteit is in het vierde kwartaal  met 0,2 procent gestegen, evenveel als in het derde kwartaal, voorspellen analisten. Over heel 2014 bedroeg de groei 0,8 procent.

De aanhoudend lage economische groei is onder meer te wijten aan de zwakte van de wereldeconomie, de daling van de kredietverlening en de schuldafbouw. De daling van de euro en de goedkopere olie zijn relatief recente ontwikkelingen en hadden daarom wellicht maar een ­beperkte positieve invloed.

Analisten verwachten dat 2015 een ­beter jaar wordt. De impact van de zwakke eenheidsmunt en de lagere olieprijs zal duidelijker merkbaar worden. Ook de ­beslissing van de Europese Centrale Bank om massaal staatsobligaties aan te kopen, zal de economische activiteit ondersteunen. De Europese Commissie voorspelt voor dit jaar 1,3 procent groei.

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud