Wall Street aarzelt tussen winst en verlies

(tijd) Op Euronext Brussel zette de Bel20 een nieuw slotrecord neer. De beursindex ging 0,2 procent hoger tot 4.558,50 punten. Delhaize was met een winst van 3,4 procent de grootte stijger binnen de Bel20.

Wall Street aarzelde tussen en verlies en sloot dag af met een lichte winst.

De olieprijs daalde aanvankelijk verder nadat Iran toezegde de 15 gevangen Britse mariniers vrij te laten. Zij werden bijna twee weken geleden opgeparkt omdat ze zich in Iraanse territoriale wateren zouden hebben begeven. Maar in de loop van de avond herstelde de prijs zich. In Londen kostte een vat ruwe Brent-olie 68,40 dollar, 0,87 procent meer dan woensdag. Gisteren bleek ook nog dat de wekelijkse voorraden ruwe olie in de VS onverwacht sterk gestegen zijn.

Nog steeds in de VS bleek dat de inkoopmanagers in de dienstensector in maart minder optimistisch waren dan verwacht. Ook bleek dat de fabrieksorders in februari minder hard zijn gestegen dan was verwacht. Tot slot blijft ook de werkgelegenheid achter bij de verwachtingen van economen, zo bleek vanmiddag uit de ADP-cijfers. Het aantal banen is in de maand maart met 106.000 banen toegenomen vergeleken met de maand ervoor. Economen gingen uit van een toename van de werkgelegenheid met 135.000 banen.

Vandaag worden in de VS de wekelijkse werkloosheidsaanvragen gepubliceerd. In Duitsland is het uikijken naar de industriële productie voor de maand februari.

In België houdt Solvay om 10 uur een buitengewone aandeelhoudersvergadering.

STEMMING

De EUROPESE BEURZEN zijn voor de derde dag op rij met winst de beursdag uitgegaan. De luchtvaartsector profiteerde van de daling van de olieprijs. Die kwam er nadat Iran besliste om de 15 gevangengenomen Britse mariniers te laten gaan. Slinkende benzinevoorraden in de VS zorgden nog voor een stijging van de olieprijs, maar het slechte nieuws kon de Europese markten niet meer van winst houden.

De DJ Stoxx50 ging 0,3 procent hoger tot 3.762,24 punten. De korf telde 32 stijgers en 15 dalers. 3 aandelen bleven onveranderd. De DJ Euro Stoxx50 won 0,4 procent tot 4261,83 punten en de Euronext100 deed er een half procent bij tot 1010,38 punten. Onder de nationale beurzen ging Frankfurt 0,40 procent hoger en steeg Parijs een half procent. Amsterdam won 0,3 procent en Londen trappelde ter plaatse met een verlies van 0,02 procent.

EURONEXT BRUSSEL zette na een hogere opening een nieuw slotrecord neer. De Brusselse sterindex flirtte een hele dag met de grens van 4.551,27 punten, het vorige record dat op 19 februari werd gevestigd, om er dan in het laatste half uur definitief over te gaan. Het tussentijds- of intraday-record van 4.564 punten kwam nooit onder druk te staan.

De Bel20 sloot uiteindelijk 0,2 procent hoger op 4.558,50 punten. De index telde 12 stijgers en 7 dalers. De rode lantaarn was voor Cofinimmo, dat 1,4 procent verloor tot 152,83 euro.

Absolute winnaars waren de supermarktketens Delhaize en Colruyt, die konden profiteren van de geruchtenstroom rond de in retail geinteresseerde investeringsfondsen. Delhaize was op die manier de sterkste stijger binnen de Bel20 met een winst van 3,4 procent tot 71,80 euro. Dat heeft ook veel te maken met Ahold, de Nederlandse sectorgenoot en gedoodverfde fusiepartner van Delhaize. Sommige analisten verwachten dat Ahold US Foodservice zal kunnen verkopen aan een hogere prijs dan de markt verwacht. Eenmaal die verkoop is afgerond, zitten Delhaize en Ahold ongeveer op hetzelfde niveau qua marktwaarde en zal een eventuele fusie weer volop in de aandacht komen te staan. Colruyt surfte rustig mee op die speculatiegolf en sloot 2,3 procent hoger op 174,64 euro.

Op WALL STREET sloot de Dow Jones 0,16 procent hoger op 12.530,05 punten. Nasdaq won 0,34 procent op 2.458,69 punten. Vooral Microsoft maakte een goede beurt.

Volgende BEDRIJVEN kwamen woensdag nabeurs met nieuws of staan vandaag in de belangstelling:

QUEST FOR GROWTH

- De privak Quest for Growth (QfG) start op 30 april met de kapitaalverhoging die de groep in staat moet stellen in de nabije toekomst grotere investeringen te doen in niet-beursgenoteerde bedrijven. Quest for Growth hoopt met deze operatie maximaal 19,8 miljoen euro op te halen. Dat liet de privak woensdag weten tijdens een persconferentie.

- Quest for Growth had eind januari al bekendgemaakt dat het een kapitaalverhoging wilde doorvoeren via een keuzedividend. Dat betekent dat de aandeelhouders kunnen kiezen om het over 2006 uitgekeerde nettodividend van 1,93 euro om te zetten in nieuwe aandelen. De privak hoopt maximaal iets meer dan 2,33 miljoen nieuwe aandelen uit te geven. De intekenprijs bedraagt 8,5 euro per aandeel, waardoor het totaal op te halen bedrag kan oplopen tot 19,6 miljoen euro. Bestaande beleggers kunnen van 10 tot 24 april intekenen op de nieuwe aandelen, met een verhouding van 1 nieuw aandeel Quest tegen vier bestaande. Op het einde van de inschrijvingsperiode kunnen nieuwe beleggers inschrijven op de aandelen waarop de bestaande aandeelhouder eventueel niet hadden ingetekend. De eigenlijke kapitaalverhoging gebeurt op 30 april.

ZETES

- Zetes kreeg de BioDev II-contracten toegewezen voor Duitsland en België, twee EU-lidstaten die deelnemen aan dit project. BioDev II is een experiment dat wordt gevoerd door zeven EU-lidstaten uit de Schengen-ruimte plus het VK, onder toezicht van de Europese Commissie en met Civipol Conseil in Frankrijk als financieel agent.

- De belagrijkste bedoeling van het experiment is de ontwikkeling van biometrische registratieoplossingen op maat voor elk van de acht betrokken EU-lidstaten, de integratie ervan in de bestaande nationale visumverwerkingssystemen en het testen van de interoperabiliteit. Het onderzoek loopt in elk van de landen gedurende 15 maanden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud