Wall Street doorbreekt even barriere van 12.000

Brussel (TIJD-NIEUWSLIJN) Vandaag is het in Brussel uitkijken naar de reactie op de nieuwe stroom van kwartaalcijfers die gisteren in de VS werden gepubliceerd.

Op Wall Street was de Dow Jones gisteren goed voor een lichte winst. De Amerikaanse beurs krijgt vandaag verse cijfers over de werkloosheidsaanvragen te verwerken. Daarnaast komen weer een hele rist bedrijven met hun resultaten over het derde kwartaal. De belangrijkste zijn Coca Cola, Google, Citigroup en ELi Lilly.

STEMMING

Op WALL STREET doorbrak de Dow Jones kort na de opening voor het eerst de barriere van de 12.000 punten, maar in de late handel moest een flink deel van de winst weer ingeleverd worden. De Dow Jones ging 0,4% hoger tot 11.992,68, Nasdaq leverde 0,3 procent in tot 2.337,15. Uit de nieuwste inflatiecijfers bleek dat de Amerikaanse consumentenprijzen voor het eerst sinds december vorig jaar zijn gedaald. De prijzend daalden in september met 0,5% terwijl de inflatie in augustus nog met 0,2% toenamen. Economen hadden voor september gerekend op een stijging van de consumentenprijzen met 0,2%.

De EUROPESE AANDELENMARKTEN schoten woensdag omhoog toen bleek dat de Amerikaanse consumentenprijzen onverwacht daalden. Daarmee is de inflatievrees weer van de baan. De stijgende olieprijzen wogen even op de mooie winsten. Door de onverwachte daling van de Amerikaanse consumptieprijzen verwachten economen dat er ruimte komt voor een Amerikaanse renteverlaging. Een verlaging is voor de aandelenbeurzen altijd goed nieuws omdat beleggers dan rentende effecten inwisselen voor aandelen. Dinsdag daalden de beurzen nog nadat de Amerikaanse producentenprijzen, exclusief voeding en energie, sterk stegen in september.

EURONEXT BRUSSEL kon woensdag herstellen na de inzinking op dinsdag. De Bel20 sloot 1,15 procent hoger op 4.167,06 punten. In de zwaargewichtenkorf waren 15 stijgers en 3 dalers terug te vinden; Colruyt trappelde ter plaatse op 135,70 euro.

Volgende BEDRIJVEN kwamen woensdag nabeurs met nieuws of staan woensdag in de belangstelling:

AGFA-GEVAERT

- De zakenbank Merrill Lynch heeft haar belang in de Mortselse beeldvormingsgroep Agfa-Gevaert verminderd van 5,7 tot 4,5 procent. Dat bleek uit een transparantiemededeling. Merrill Lynch verkocht sinds midden april 1,5 miljoen van zijn 7,3 miljoen Agfa-aandelen, waardoor het belang onder de 5% zakt.

IBT

- IBt verwerft ongeveer 4,8 miljoen euro vers kapitaal via de uitoefening van warrants door de referentieaandeelhouders.

- De referentieaandeelhouders - de Waalse investeringsmaatschappij SRIW, Creafund II en de oprichters van het bedrijf - zullen meer bepaald 115.000 'B' warrants en 1.383.316 'C' warrants uitoefenen, waardoor 1.394.866 nieuwe aandelen worden gecreëerd. Dat zal het totaal aantal uitstaande aandelen brengen op 10.760.354.

FORTIS

- Bankverzekeraar Fortis vraagt toestemming aan het Duitse Bundes Kartellamt voor de overname van de Duitse verzekeraar Gutingia. Dit blijkt uit een melding op de website de Duitse mededingingsautoriteit. Volgens gegevens op de website is dit verzoek op 11 oktober ingediend. Een woordvoerder van Fortis wilde niet reageren op de melding.

- Gutingia is in Duitsland actief op het gebied van levensverzekeringen. Per eind 2005 had het bedrijf een balanstotaal van 40,7 miljoen euro, over dat boekjaar werd een nettowinst gerealiseerd van 250.400 euro.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud