Wall Street eindigt gemengd door winstnemingen

(tijd) Wall Street kon maandag de opwaartse trend die de Europese beurzen bij het slot te zien gaven, niet doortrekken. De aandelenindices in New York eindigden gemengd: de Dow sloot licht lager, terwijl de Nasdaq nog wat weerstand bood.

Grote overnameberichten zorgden aanvankelijk voor een positieve stemming in New York, maar winstnemingen zetten de koersen in de loop van de handelsdag terug. Handelaren willen hun winsten in deze korte week veiligstellen nadat vorige week achter elkaar records werden geboekt. Vanwege Thanksgiving is de beurs donderdag dicht en wordt er vrijdag slechts een halve dag gehandeld.

Vandaag dinsdag kondigt zich aan als een rustige beursdag. Het grootste nieuws waarnaar in Belgie wordt uitgekeken, is wel beursgerelateerd maar speelt zich niet op de Brusselse beurs af, met name de beslissing over de Volkswagen-fabriek van Vorst. Nieuws van beursgenoteerde bedrijven mag worden verwacht van Delhaize, dat uitleg geeft over de integratie van de Cash Fresh-winkels in het Delhaize-netwerk.

Beleggers moeten zich ook voorbereiden op een enigszins ander aanschijn van de Bel20. Een van de componenten van de aandelenkorf, nl. de Frère-holding NPM, zal er vanaf vandaag een stuk lichter uitzien. Dat is een gevolg van de splitsing van het aandeel in zes die maandag op een buitengewone algemene vergadering werd goedgekeurd.

Het buitenlands bedrijfsnieuws is schaars, maar twee televisiezenders, EM.TV in Duitsland en TF1 in Frankrijk, komen niettemin met kwartaalcijfers.

Een belangrijk macrocijfer is het Belgische consumentenvertrouwen, dat om 15 uur wordt bekendgemaakt.

STEMMING

Op WALL STREET sloot de Dow Jones-index 0,2% lager op 12.316,54 punten. De Nasdaq won 0,3% tot 2.452,72 punten en de S&P 500-index sloot min of meer onveranderd op 1.400,50 punten.

De EUROPESE AANDELENMARKTEN gingen maandag onverhoopt met winst de dag uit. 's Morgens stonden de indices nog in het rood, maar speculatie dat het aantal fusies en acquisities zal stijgen en gunstige leading indicators in de VS zorgden enkele uren voor het slot voor de ommekeer. Bovendien deed een nieuwe daling van de olieprijs de zorgen over inflatie en rentes wegebben. De DJ Stoxx50 sloot uiteindelijk 0,36 procent hoger op 3.703,42 punten. De index telde 33 stijgers, 16 dalers en één onveranderd aandeel. De DJ Eurostoxx50 ging er met 0,39 procent op vooruit tot 4.095,75 punten. De Euronext100 won 0,13 procent tot 943,65 punten.

EURONEXT BRUSSEL Euronext Brussel kon maandag, in tegenstelling tot de andere Europese beurzen, niet voluit profiteren van de publicatie van de leading indicators in de VS. De Bel20 wist wel een groot deel van zijn verlies weg te werken maar sloot niettemin nog nipt in het rood. De Bel20 sloot 0,05 procent lager op 4.220,98 punten. De index telde 8 stijgers en 11 dalers.

Volgende BEDRIJVEN kwamen maandag nabeurs met nieuws of staan dinsdag in de belangstelling:

DELHAIZE

- De kleinhandelsgroep geeft toelichting bij de integratie van de vorig jaar overgenomen Cash Fresh-winkels in het Delhaize-netwerk.

ATENOR

- Atenor heeft een exclusiviteitsovereenkomst afgesloten met een institutionele investeerder betreffende de verkoop van de drie President-vennootschappen. President A, B en C beheren het project voor de bouw van een vastgoedcomplex met 30.000 m2 kantoren en handelszaken op het Kirchbergplateau in het Groothertogdom Luxemburg.

- Atenor hoopt de verkoop te kunnen afronden in de eerste jaarhelft van 2007. De operatie zou een erg positieve invloed hebben op de resultaten van Atenor over de boekjaren 2007 tot 2009, 'aangezien de oplevering van de gebouwen voorzien is voor eind 2008', aldus de holding en vastgoedgroep.

ELIA

ELECTRABEL

SUEZ

- De Belgische elektriciteitsbeurs Belpex is vanaf vandaag operationeel. Op de beurs kunnen producenten hun stroom verhandelen volgens de wetten van vraag en aanbod.

- Aandeelhouders van Belpex zijn Elia (60%), de Nederlandse energiebeurs APX (10%), de Franse energiebeurs Powernext (10%), de beheerder van het Nederlandse hoogspanningsnet TenneT (10%) en de beheerder van het Franse hoogspanningsnet RTE (10%).

NPM

- Het aandeel van de Frere-holding wordt voorbeurs in zes gesplitst. De splitsing werd maandag op een BAV goedgekeurd.

ZNJ

- De raad van bestuur van Gruno & Chardin, de groep achter het Brusselse modehuis ZNJ, gaat pas vrijdag een beslissing nemen over de toekomst van het bedrijf. 'ZNJ is nog gesprekken gestart met een mogelijke financiele partner, die het bedrijf er bovenop kan helpen. Het is de laatste keer dat de beslissing wordt uitgesteld', zegt Jean-Jacques Durré, communicatie-adviseur van ZNJ.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud