Wall Street geeft centrale banken voordeel van de twijfel

(tijd) - Woensdag was het initiatief van de Federal Reserve, de ECB en enkele andere centrale banken om de spanning uit de financiele markten te halen het belangrijkste nieuws op de beursvloeren. Op Wall Street kregen de Fed en co uiteindelijk het voordeel van de twijfel, al stonden de indexen niet lang voor de slotbel nog in het rood. Investeerders vroegen zich of ze niet beter af zouden zijn met een extra renteverlaging.

De meeste Europese beurzen sloten wel met winst. Op Euronext Brussel volstond het nieuws over de ingreep voor de Bel20 echter niet.

Donderdag wordt opnieuw gekleurd door macro-economisch nieuws. Vanuit de VS komen de detailhandelsverkopen van novemer, de wekelijkse aanvragen voor een werkloosheidsuitkering en de index van de producentenprijzen (alle om 14.30 uur). Om 16 uur volgen de bedrijfsvoorraden over oktober. Brussels bedrijfsnieuws staat er niet op de agenda.

STEMMING

Op WALL STREET beleefden de indexen een volatiele sessie. De Dow Jones-index sloot 0,3 procent hoger op 13.473,90 punten. De breder samengestelde S&P500-index dikte met 0,6 procent aan tot 1.486,60 punten. De technologiezware Nasdaq ging 0,7 procent vooruit tot 2.671,14 punten.

De EUROPESE BEURZEN kozen opnieuw voor de weg omhoog. De DJ Stoxx50 sloot 0,5 procent hoger op 3.801,09 punten. De EuroStoxx 50 ging eveneens een halve procent hoger tot 4.470,01 punten. Frankfurt (+0,8%) ging onder de nationale beurzen voorop.

Op EURONEXT BRUSSEL moest de Bel20 een klein verlies toestaan. De index sloot woensdag uiteindelijk 0,37 procent lager op 4.142,49 punten.

Volgende BEDRIJVEN kwamen woensdag nabeurs met nieuws of staan donderdag in de belangstelling:

AGFA-GEVAERT

- Agfa-Gevaert houdt vast aan het opsplitsingsscenario in drie ondernemingen en verwacht dat de gefaseerde opsplitsing in de loop van 2008 zal plaatsvinden.

- De groep zal wel de belangstelling die het recent ontving 'met aandacht' bekijken.

- De beeldvormingsgroep benoemde de Fransman Christian Reinaudo tot voorzitter van Agfa HealthCare.

- Dat meldde Agfa naar aanleiding van de vergadering van de raad van bestuur woensdag.

- Het Luxemburgse Nordea 1 Sicav heeft een belang verworven van 5,94 procent in beeldvormingsgroep Agfa-Gevaert.

BOIS SAUVAGE

- De holding Bois Sauvage en het Franse investeringsfonds Matignon Investissement et Gestion, nemen samen een belang van 10 procent in de Franse ramenfabrikant Atrya.

CMB

- Bocimar, de drogebulkdochter van scheepvaartgroep CMB, koopt twee nieuwbouw capesizeschepen.

- CMB betaalt 223,5 miljoen dollar voor de twee schepen samen.

- Verder heeft Bocimar een principeovereenkomst bereikt met de Australische mijngroep Fortescue voor het vervoer van ijzererts.

GIMV

- Halder, de Nederlandse dochter van de investeringsmaatschappij GIMV, heeft zijn meerderheidsbelang in de industriele dienstverlener Geveke werktuigenbouw verkocht aan ABN Amro Participaties.

- Financiële details werden niet meegedeeld.

Roel Verrycken

roel.verrycken@tijd.be

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud