Advertentie
Advertentie

Wall Street kan het tij niet keren

De Europese beurzen maakten met een verliesreeks van zes dagen de slechtste beurt sinds januari 2009. De voornaamste indexen sloten een procent in het rood. Vooral de financiële aandelen en de autowaarden hinkten achterop. De farmasector stond in de schijnwerpers na een vijandig bod van Sanofi-Aventis op Genzyme.

Wall Street deed amper beter. De Dow zakte 0,7 procent. Het grootste verlies in de graadmeter was voor American Express. Het Amerikaanse ­ministerie van Justitie heeft een proces aangespannen tegen Visa, MasterCard en American Express (Amex) voor overtredingen op de antitrustwetgeving.

Terwijl Visa en MasterCard op een schikking aansturen, wil Amex de beschuldigingen aanvechten. Bij de beleggers zat de schrik voor een slopende procedure er goed in.

De belangrijkste aandachtspunten op DINSDAG:

- Zowel Europa als de VS zijn in de ban van een rondje over het ondernemersvertrouwen. In de eurozone staat om 10 uur de PMI - voluit Purchasing Managers Index - in de dienstensector op de agenda. Daaruit moet blijken of de index die peilt naar het vertrouwen van de aankoopdirecteuren stabiliseerde op 53,6, zoals economen verwachten.

- Een uurtje later staat de kleinhandelsomzet voor augustus in de eurozone op de agenda.

- Na de middag is het de beurt aan de Verenigde Staten, waar het Institute of Supply Management (ISM) beleggers om 16 uur een blik gunt op het Amerikaanse ondernemersvertrouwen in de dienstensector.

- Het international muntfonds IMF geeft zijn halfjaarlijks rapport over de wereldwijde financiële stabiliteit vrij.

- De Japanse centrale bank maakt zijn rentebesluit bekend. Begin september handhaafde de Japanse centrale bank de basisrente op 0,1 procent. De Japanners zette toen de deur op een kier voor bijkomende ingrepen. De centrale bankiers ervaren steeds meer druk van politiek Tokio om de maandelijkse aankopen van overheidsobligaties op te drijven.

- Nog in Azië blijven de deuren van de Chinese beurs dicht omwille van een feestdag.

- Op het bedrijfsfront blijft het wellicht stil in de aanloop naar de resultatenstorm. Die barst donderdag traditiegetrouw los met de Amerikaanse aluminiumreus Alcoa.