Wall Street neemt voorschot op begrotingsdeal

(tijd) - Wall Street boekte maandag voor de tweede dag op rij stevige winst. Beleggers reageren hoopvol op signalen vanuit Washington dat Republikeinen en Democraten aan een begrotingsdeal werken. Dat moet vermijden dat de Amerikaanse economie begin 2013 door een automatisch rondje stevige besparingen in een 'begrotingsafgrond' tuimelt.

Dinsdag is het uitkijken naar Ben Bernanke. De voorzitter van de Federal Reserve geeft om 18 uur Belgische tijd een toespraak voor de Economic Club of New York en beleggers rekenen er op dat hij zeker gelet op de politieke onzekerheid bij het ultrasoepele beleid zweert, ondanks de recente verbetering van de huizenmarkt.

Eerder op de dag zijn de Japanse centraal bankiers aan zet. Maar de kans is gering dat gouverneur Masaaki Shirakawa dit keer voor extra stimulus opteert. Shirakawa voelt wel de dreigende schaduw van Shinzo Abe. Dat is de kopman van de Liberaal-Democratische Partij, die na de stembusslag van 16 december zo goed als zeker premier wordt. En Abe maakt er geen geheim dat hij liefst van al Shirakawa naar de exit begeleidt en vervangt door een exemplaar die 'à la Bernanke' desnoods onbeperkt geld drukt om de economie te stimuleren en - vooral - de hardnekkig dure yen af te remmen.

Het bedrijfsnieuws ebt stilaan weg, al komt nabeurs op Wall Street wel de kwakkelende IT-reus Hewlett-Packard met de jaarresultaten. In Brussel was het maandag de laatste dag dat bedrijven nog met een kwartaalupdate konden komen aandraven. Bij die laatste loodjes gingen IBA (-11,3%) en Roularta (-6,5%) nog hard onderuit na een even laattijdige als sombere boodschap.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud