Wall Street op winst, met dank aan eindsprint

(tijd) - Donderdag was een bewogen dag op de beursvloeren wereldwijd. De beslissing van een aantal centrale banken, waaronder de Fed en de ECB, van woensdag zinderde nog gevoelig na en ontketenden de vrees dat de kredietcrisis langer dan verwacht zal aanslepen.

Daarbovenop kwamen tegenstrijdige macrogegevens over de Amerikaanse economie. De detailhandelsverkopen waren in november onverwacht sterk, maar met de forse stijging van de producentenprijzen doemde het inflatiespook weer op, wat het ergste deed vermoeden wat betreft de plannen van de Fed voor een volgende renteverlaging.

Wall Street sloot gemengd. De Europese beurzen gingen evenwel fors lager, de Bel20 incluis.

Vrijdag wordt het opnieuw uitkijken naar de Amerikaanse macrodata. Mogelijk geeft de index van de consumentenprijzen (14.30 uur) een beter beeld van de inflatietoestand. Ook in de eurozone staan de consumptieprijzen op de agenda, om 11 uur.

STEMMING

Op Wall Street werd op de nieuwsstroom verdeeld gereageerd. De indexen stonden vrijwel de hele sessie op verlies, maar een slotspurt hielp de Dow Jones en de S&P500 nog boven nul. De Dow Jones-index sloot 0,3 procent hoger op 13.517,96 punten. De breed samengestelde S&P500 won 0,1 procent tot 1.488,41 stuks, terwijl de technologiezware Nasdaq 0,1 procent inleverde tot 2.668,49 punten.

De Europese aandelenmarkten slikten de zwaarste verliezen in drie weken. De slechtnieuwsshow zadelde de DJ Stoxx50 op met een verlies van 2,5 procent op 3.704,74 punten. De EuroStoxx50 kreeg een tik van 2,2 procent op 4.370,76 punten. Parijs ging met 2,7 procent onderuit en Londen verloor 3 procent.

Op Euronext Brussel deelde de Bel20 vandaag in de malaise die de beurzen elders in Europa trof. De Bel20 zakte uiteindelijk met 1,9 procent tot 4.065,16 punten, het derde opeenvolgende verlies.

Volgende BEDRIJVEN kwamen donderdag nabeurs met nieuws of staan vrijdag in de belangstelling:

DEVGEN

- Bij het Gentse biotechnologiebedrijf Devgen neemt Wim Goemaere vanaf 7 januari de taak van financieel directeur op.

- Hij vervangt Hilde Windels, die sinds kort aan het hoofd staat van de pharma business afdeling.

METRIS

- Metris koopt het Britse X-Tek en legt daarvoor maximaal 12 miljoen pond op tafel. Het gaat om een producent van röntgen en computertomografie inspectiesystemen.

- Met de overname betreedt Metris een nieuwe markt, het meten van kleine objecten. 'De doelstellingen voor metrologietoepassingen voor middelgrote tot grote volumes zijn bereikt. Dit is het geschikte moment om een nieuw subsegment van de micrometrologiemarkt aan te boren', stelt Bart Van Coppenolle, gedelegeerd bestuurder van Metris.

Roel Verrycken

roel.verrycken@tijd.be

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud