Wall Street profiteert niet van dalende olieprijzen

De toonaangevende aandelenindices op Wall Street konden maandagavond maar weinig herstellen van de aanzienlijke verliezen van vrijdag. De scherpe daling van de olieprijzen bleek onvoldoende om het optimisme bij de beleggers aan te wakkeren. De Dow Jones sloot uiteindelijk stabiel (-0,03%) op 12.087,06 punten. De S&P 500-index won 0,04 procent tot 1.377,89 en de Nasdaq steeg 0,56 procent tot 2.365,78 punten.

Op de olietermijnmarkten in New York werd USD 58,36 betaald per vat ruwe olie, een daling van 3,9%. De olieprijs gleedt weg, nadat de verwachtingen omtrent de olievoorraden positiever werden.

Gezien het verdeelde slot op Wall Street is het koffiedik kijken hoe de Europese aandelenmarkten deze ochtend van start zullen gaan. De Europese beurzen sloten gisteren nog in het rood na enkele tegenvallende bedrijfsresultaten. Onder meer ABN Amro en Cadbury-Schweppes stelden teleur.

Vandaag komen opnieuw een heleboel Europese bedrijven met resultaten. Onder meer UBS (Zw.), Metro (Du.), Linde (Du.), Atos-Origin (Fr.), Sanofi-Aventis (Fr.) en Legrand (Fr.) komen met derdekwartaalresultaten. Imperial Tobacco komt in het VK met voorlopige jaarresultaten. In Brussel staan geen bedrijfsresultaten gepland. In de VS komen onder meer Eastman Kodak, Orthovita (voorbeurs) en Procter&Gamble met resultaten.

Op macro-economisch vlak staan in de VS de index van de loonkosten in het derde kwartaal (14u30), cijfers over het consumentenvertrouwen in oktober (16u) en de Chicago PMI oktober (16u) op het programma.

STEMMING

De EUROPESE AANDELENMARKTEN verloren maandag terrein. De beurzen bevinden zich in een periode van macro-economische onzekerheid na de publicatie van de BBP-cijfers in de VS vorige vrijdag. Die toonden aan dat de economische groei in de VS duidelijk vertraagt. Daarbovenop kwamen een pak tegenvallende bedrijfsresultaten. Vooral ABN Amro en Cadbury Schweppes ontgoochelden de beleggers en moesten inleveren. De Stoxx50 zakte 0,34 procent tot 3.676,64 punten. De Eurostoxx50 leverde 0,31 procent in tot 4.004,92 punten. De voornaamste nationale beurzen, de beurs van Milaan uitgezonderd, sloten met rode cijfers.

EURONEXT BRUSSEL sloot net als de andere Europese beurzen lager. Exmar won fors na prima derdekwartaalcijfers.

Het grootste verlies was voor Bekaert (-2,5% tot 82,95 euro). De Bel20 zakte 0,34 procent tot 4.138,07 punten. De index telde 5 stijgers en 14 dalers.

Volgende BEDRIJVEN kwamen maandag nabeurs met nieuws of staan dinsdag in de belangstelling:

BREDERODE

- Voorzitter Pierre van der Mersch van de investeringsmaatschappij Brederode doet bij het einde van het boekjaar afstand van het dagelijks bestuur. De gedelegeerd bestuurders Gerard Cotton en Luigi Santambrogio zetten deze taak verder. Van der Mersch blijft wel voorzitter van de raad van bestuur.

- 'Het is een non-event. Ik bereid dit al tien jaar lang voor. Iedereen is er klaar voor en is in staat om autonoom te functioneren', aldus de man die bekend staat als de Warren Buffett van België.

ELECTRABEL

SUEZ

- De omzet van de energieproducent Electrabel is tijdens de eerste negen maanden van 2006 met 12,9 procent gestegen tot 9.830 miljoen euro.

- De organische groei bedroeg 16,1 procent of 1.348 miljoen euro. Daarbij komt nog de 279 miljoen euro die Electrabel opstreek als gevolg van de doorrekening van de gestegen gasprijs aan de klant. De deconsolidatie van Electrabel Netten Vlaanderen heeft dan weer een negatieve impact van 545 miljoen euro. De consolidatie van Fafe (Portugal) en enkele andere elementen zorgden voor een positieve bijdrage.

- De elektricteitsverkoop steeg 17,4 procent tot 7.016 miljoen euro terwijl de aardgasverkoop 42,7 procent steeg tot 1.717 miljoen euro. Organisch groeiden de twee takken respectievelijk 17,1 procent en 15,8 procent.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud